Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når ble sjakk oppfunnet?

Sjakk var opprinnelig et indisk strategispill som direkte skulle simulere en slagmark - men det var først da de muslimske maurene finpusset reglene at brettspillet for alvor ble populært.

Smithsonian American Art Museum, Museum purchase

En tidlig utgave av brettspillet sjakk ble spilt i Nord-India på 500-tallet. Spillet het shaturanga og var et strategisk krigsspill: Brettet forestilte en slagmark, og to spillere brukte brikker med forskjellige egenskaper til å utmanøvrere hverandre og slå motstanderens konge i hjel.

Men dronningen, som den gang ble kalt en minister, kunne bare rykke ett felt diagonalt i alle retninger. Dessuten kunne løperen – den gang kjent som en elefant – rykke to felter til alle sider og hoppe over andre brikker.

Fra India spredte spillet seg på 600-tallet til Persia, der reglene ble utviklet ytterligere. F.eks. fant perserne på at en spiller skulle utbryte “sjah” eller “sjah mat” (“konge” og “kongen er død” på persisk) når han angrep den viktige kongebrikken.

© Shutterstock

De muslimske maurerne hadde trolig med seg brettspillet til Europa på 900-tallet. I de neste århundrene var spillet et populært tidsfordriv ved europeiske hoff og ble utviklet til moderne sjakk.

Flere av brikkene fikk sin nåværende form – bl.a. springeren, tårnet og dronningen – og reglene ble endret for å gjøre spillet kjappere og mer dynamisk. Bl.a. fikk dronningen og springerne langt mer fremtredende roller på brettet.

Den første moderne sjakkturneringen ble holdt i London i 1851, og 16 av Europas mest berømte sjakkspillere deltok. Turneringen ble vunnet av Adolf Anderssen fra Tyskland.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul