Tekniska museet
Kvinnelige skiløpere

Når begynte vi å gå på ski?

Mens kinesiske og russiske forskere har det travelt med å diskutere hvem som først gikk på ski, har folk fra Norden for lengst løpt forbi begge nasjonene i løypa.

I september 2021 gjorde en gruppe norske arkeologer et funn som de ikke glemmer med det første: På fjellet Digervarden oppdaget de en ski av tre som stakk ut av den smeltende isen. Samme sted hadde forskerne funnet en annen ski sju år tidligere – og dermed hadde nordmennene nå fått fingrene i det eldste velbevarte skiparet i verden.

Norske arkeologer finner ski.

Norske arkeologer gjorde et enestående skifunn da isen smeltet på fjellet Digervarden.

© Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com

Arkeologene har datert de to skiene til 700-tallet. Når de første menneskene tok ski på føttene, er imidlertid omdiskutert. 5000–10 000 år gamle kinesiske helleristninger viser skikkelser som muligens står på ski. I så fall kan de tidligste skiene dateres til perioden da de siste sabeltannkattene sannsynligvis døde ut.

Ekspertene er imidlertid langt fra enige om denne tolkningen. I stedet påpeker mange forskere at noen rundt 8000 år gamle, skilignende trefragmenter fra Russland kan være det eldste fysiske beviset på skigåing.

Folk i Norden elsket ski

Under alle omstendigheter er de fleste enige om at Norden har spilt en avgjørende rolle i utviklingen av skigåing. En norsk helleristning fra 4000 f.Kr. viser en skiløper, mens et stort antall skideler – enkelte over 5000 år gamle – er blitt funnet i Norge, Sverige og Finland.

Kvinnelige skiløpere

Skikonkurranser ble populære på 1800-tallet. Her ses en gruppe kvinner som gjør seg klare til konkurranse i 1895.

© Tekniska museet

Ikke overraskende var disse landene også med på å utvikle vår tids skisport på 1800- og 1900-tallet. Den første offentlige skikonkurransen ble avholdt i Tromsø den 19. mars 1843 – og ble som det første skiløpet rapportert i en avis.