Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europa Cup Heysel Stadion

Opptøyer under Champions League-finalen på Heysel stadion i 1985 fikk Juventus-fans til å løpe mot utgangen i panikk. Hundrevis ble klemt mot en mur, og en etter en begynte de å dø.

© Imago/Horst Müller
Kultur - Sport

Skammens finale ga fotballverden blod på hendene

Champions League-finalen 1985 - eller Serievinnercupen, som turneringen het den gangen – ble et mareritt. På Heysel stadion i Belgia gikk britiske fotballpøbler amok og utløste panikk på tribunene. 39 Juventus-fans ble trampet og klemt i hjel.

Heysel stadion i Brussel var i begynnelsen av 1980-årene i så dårlig stand at den faktisk var uegnet til større begivenheter. Likevel skulle finalen i Serievinnercupen i 1985 avvikles der.

Juventus klaget og ba om at finalen ble flyttet. Motstanderen FC Liverpool støttet klagen, men UEFA sa nei.

Kasteskyts lå klar til bruk

Småstein og betongbiter fra de slitte tilskuerplassene utløste urolighetene som brøt ut en time før kampstart. Bare et spinkelt gjerde skilte de to supportergruppene, og her begynte bråkmakere å plukke opp kasteskyts rundt føttene sine.

Snart bombarderte bøller på begge sider av gjerdet hverandre. Like før kampstart brøt de første Liverpool-tilhengerne gjennom gjerdet inn til italienerne, og i panikk flyktet familiefedre, barn og andre som hadde kommet for å se fotball.

Betongmur ble dødsfelle

En betongmur stoppet flukten, og etter hvert som flere presset på for å komme bort fra de sparkende britiske tilhengerne med jernstenger, begynte tilskuerne nærmest muren å besvime av oksygenmangel. Da politiet omsider fikk skilt de to gruppene, lå 39 Juventus-fans døde ved muren.

Kampen ble spilt likevel

Av frykt for enda verre uroligheter ble kampen blåst i gang, og Juventus vant. Ved hjelp av tv-bilder ble elleve britiske "hooligans" dømt for uaktsomt drap sammen med tre sikkerhetsansvarlige belgiere. Engelske klubber ble utelukket fra alle europeiske klubbturneringer på ubestemt tid – en karantene som først ble opphevet i 1990.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul