Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilket skriftspråk kom først?

For over 5000 år siden ble verdens første skriftspråk utviklet. Det skal ha vært brukt til 15 ulike talespråk.

Look and Learn/Bridgeman Images

Historiens tidligste skriftspråk var kileskrift og ble første gang nedfelt i Mesopotamia (deler av dagens Irak, Kuwait og Syria) i 3400 f.Kr. Språket ble utviklet av oldtidsfolket sumererne, som brukte tilspissede siv for å trykke skrifttegnene ned i leirtavlene.

Mens de første tegnene besto av piktogrammer, utviklet kileskrift seg med tiden til et avansert språk med nesten 1000 tegn. Arkeologiske funn viser at tegnene bl.a. ble brukt til å foreta bokføring, skrive personlige brev og forfatte lange dikt.

Nesten to mill. leirtavler er gravd ut hittil, men bare noen få prosent er avkodet.

© Shutterstock

Kileskrift har ikke bokstaver i moderne forstand. I stedet består språket av tegn som symboliserer lyder eller hele ord. Dette betyr at skriftspråket ikke er begrenset til bare ett talespråk. Det kan lett tilpasses forskjellige språk.

Arkeologene har gjort funn som viser at kileskrift ble brukt til å nedfelle rundt 15 forskjellige språk. De fleste leirtavlene som er funnet, er på sumerisk og akkadisk, språk som ikke var i slekt.

Kileskrift ble fortsatt brukt av forskjellige kulturer til etter Kristi fødsel. Det yngste kileskriftdokumentet som forskerne har datert, er en astronomisk tekst fra år 75 e.Kr.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul