Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Abel Janzsoon Tasman (1603-1659). På Tasmans tid hentet nederlandske handelsskip formuer hjem fra markedene i Asia.

Kultur - Språk

Hvor kommer navnet New Zealand fra?

Hvordan fikk øyene i sør sitt navn?

Zealand er det engelske navnet for Sjælland, men Stillehavslandet har ingen forbindelse til Danmark. New Zealand er oppkalt etter den nederlandske provinsen Zeeland. I første halvdel av 1600-tallet seilte den ene nederlandske ekspedisjonen etter den andre til Det indiske hav og Stillehavet.

Målet var å kartlegge de ukjente farvannene og ta med varer hjem. Oppdagelsesreisende døpte i 1606 en mindre øy utenfor Ny Guinea «Nova Zeelandia», men den skiftet senere navn, og i dag vet ingen hvor den lå.

Sjøfareren Abel Tasman la i 1642 ut på en ekspedisjon for det nederlandsk-ostindiske handelskompani. Reisen førte ham sør for Australia og forbi øya som i dag bærer hans navn: Tasmania. Lenger øst fikk han to ennå større øyer i sikte, og han valgte å kalle dem Nova Zeelandia under ett. På slutten av 1700-tallet tok britene området i besittelse. Navnet anglifiserte de til New Zealand.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul