Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan fungerte blomsterspråket?

Viktoriatidens briter var eksperter på blomsters betydning og kunne kommunisere en rekke komplekse budskaper med sine buketter, ikke minst forbudt kjærlighet. Men blomsterspråk var slett ikke deres oppfinnelse.

Artdaily.com/Alphonse Mucha

I viktoriatidens England ga ikke alltid de sosiale normene forelskede par lov til å avsløre sine følelser for hverandre.

Når det talte og skrevne ordet ikke var et alternativ, tydde kreative elskere i stedet til blomster som et kommunikasjonsmiddel.

Blomsterspråk – floriografi – var et særdeles populært fenomen blant 1800-tallets viktorianere, som tilla forskjellige blomster ulike betydninger.

En snøklokke kunne for eksempel symbolisere håp, mens en lilje uttrykte vemodighet.

1800-tallets ­briter snakket sammen ved å sende buketter av blomster.

Beryl Peters Collection/Imageselect & Shutterstock

Valmuer symboliserer ro og hvile. Blomsten kunne brukes til å uttrykke medfølelse overfor andres sorg og bl.a. inngå i en kondolansebukett.

Beryl Peters Collection/Imageselect & Shutterstock

Roser er symbol på kjærlighet. En rød rose uttrykker en dyp lidenskap og en sterk ro­manse mens en hvit viser en mer uskyldig kjærlighet. En gul rose symboliserer vennskap.

Beryl Peters Collection/Imageselect & Shutterstock

Fioler hadde flere betydninger som avhang av fargen; lilla blomster symboliserte kjærlighet mellom kvinner.

Beryl Peters Collection/Imageselect & Shutterstock

Tusenfryd var forbundet med glede og takknemlighet og kunne bl.a. brukes til å oppmuntre mottakeren. ­Blomsten symboliserte også uskyld og renhet.

Beryl Peters Collection/Imageselect & Shutterstock

Dermed kunne lengselsfulle elskere erklære sin kjærlighet ved å sende hverandre små buketter med spesifikke blomster eller kort med sofistikerte blomstermotiver.

Det var imidlertid ikke britene som oppfant floriografien.

Allerede i oldtiden ga grekerne blomstene forskjellige betydninger, men det var perserne som systematiserte et språk med blomster.

Deres versjon ble senere overtatt av osmanene, og hoffdamene i Istanbul brukte blomster for å "snakke" med sine utkårede.

Mot slutten av middelalderen nådde floriografien Europa, der den særlig fikk fot-feste i det finere borgerskapet som hadde strikte sosiale normer for kommunikasjon mellom kjønnene.

Betydningen av de forskjellige blomstene ble imidlertid ikke standardisert og endret seg kontinuerlig med tid og sted.

Ukebladene brakte derfor jevnlig oppdaterte, forklarende lister over blomster mens et vell av ordbøker hjalp til med kommunikasjonen.

Blomsterspråket eksisterer fortsatt i et visst omfang, der blomstene i en brudebukett f.eks. kan ha forskjellige betydning.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul