Late munker utviklet dagens tegn og symboler
Mange tegn og symboler kan spores helt tilbake til antikken. Men det var først da middelalderens munker, matematikere og boktrykkere skulle spare tid, at tegnene fikk den formen vi kjenner i dag.

Et (det latinske ordet for “og”)
I tiden rundt begynnelsen av vår tidsregning ble det vanlig blant romerske forfattere å slå bokstavene e og t i et sammen til ett tegn. Gjennom århundrene utviklet tegnet seg til det “&” vi kjenner i dag. Den endelige utformingen fikk et-tegnet av boktrykkere på 1400-tallet.
Spørsmålstegn
Tidlig i middelalderen fantes det to måter å skrive spørsmålstegn på. Noen brukte den romerske retorikeren Aelius Donatus' tegnsystem, der symboler ble representert av prikker i forskjellige høyder.
Spørsmålstegnet skrev Donatus som en hevet prikk. Andre skrev rett og slett questio (“spørsmål” på latin), som utviklet seg til forkortelsen “qo”.
For at forkortelsen skulle skille seg ut fra resten av teksten, ble de to bokstavene skrevet over hverandre. På 1400-tallet utviklet “qo” seg til et “?”.
Pluss- og minus-tegnene...
...ble i middelalderen utelukkende brukt til å symbolisere overskudd og underskudd. Pluss ble skrevet som et (“og” på latin), og M var en forkortelse for meno (“mindre”).
På begynnelsen av 1500-tallet begynte den tyske matematikeren Heinrich Schreiber og hans nederlandske kollega Vander Hoecke å bruke tegnene + og – i stedet. De var enklere både å skrive og trykke. Og etter få år spredte bruken av tegnene seg til resten av landene i Europa.
Utropstegn
Romerne skrev “io” når de ville markere et gledesutbrudd. I middelalderen ble i-en og o-en skrevet over hverandre for å skille det fra den gjengse latinske ordendelsen -io. Da boktrykkerkunsten ble oppfunnet på slutten av 1400-tallet, ble tegnet til “!”.
Men det ble først utbredt på slutten av 1700-tallet, og dukket ikke opp som standardtast på skrivemaskiner før i 1970.
Multiplikasjon
Frem til 1600-tallet skrev man multiplicatio (latin for å forøke) i gangestykker. I 1631 brukte den engelske matematikeren William Oughtred en “×” i boken Clavis Mathematicae.
Tyskeren Gottfried Leibniz mente at tegnet kunne forveksles med bokstaven X, og lanserte · 67 år senere.
Komma-tegnet...
har navn etter det greske ordet komma, som betyr et kort avsnitt. Men akkurat som punktumet ble kommaet først tatt i bruk i middelalderen. Fra 1200 til 1500 brukte forfattere en skråstrek (/) som tegn for en kort pause. På 1500-tallet begynte streken å synke lenger og lenger ned blant bokstavene i setningen og bli mindre, helt til kommaet ble til det tegnet vi bruker i dag.