Shutterstock

Når sluttet man å bruke runer?

I dag er runene primært kjent fordi de er brukt på monumentale steiner, men de var faktisk en del av hverdagen hos vikingtidens nordboere.

Runer blir ofte forbundet med viking­ene, men folk fortsatte å bruke de kantete skrifttegnene lenge etter at vikingtiden tok slutt på 1000-
tallet. Det latinske alfabetet fant veien til Norden på denne tiden, men de nye bokstavene ble vanligvis bare brukt av kristne munker. Nordboerne fortsatte å bruke runer da de passet bedre til de nordiske språkenes lyder.

Omkring år 1300 ble hele Skånske lov nedfelt i runer.

© Den Arnamagnæanske Samling

TRE FAKTA OM RUNER

Men på 1400-tallet hadde nesten alle nordboere skiftet ut runene med latinske bokstaver. Men enkelte steder over­levde lommer med lokale kultur­er som holdt hardnakket fast på runene.

Spesielt i Sverige var det stor motstand mot latinske bok­staver. De ble oppfattet som et utenlandsk påfunn. Her ble runer bl.a. brukt til primitive kalendere (runestaver) på bl.a. Gotland helt inn på 1600-tallet, mens de seiglivede runene overlevde enda lenger i isolerte strøk i de svenske skogene og fjellene.

“Bøndene i samfunnet her skriver ennå navnet sitt og merker eiendel­ene sine med runer”, skrev vitenskapsmannen Carl von Linné da han besøkte provinsen Dalarna i 1734.

I området har forskere funnet et brev fra 1906 som er skrevet med runer.

LES OGSÅ: Vikingenes symboler – de skjulte betydningene