Tyskland: Kjært barn har mange navn

Hvorfor er Tysklands navn så forskjellig på ulike språk?

Det moderne Tyskland ble opprettet ved en seremoni på slottet Versailles i 1871. Kong Vilhelm av Preussen ble utropt til første keiser av det nye tyske riket.

Tyskerne kalles gjerne helt forskjellige ting på de europeiske språkene. På fransk heter de for eksempel «allemands», mens britene kaller dem for «germans». Finnene foretrekker «saksalainen», og på kroatisk blir de til «svapska­».

De mange navnene på tyskerne og Tyskland skyldes at landet en gang i tiden besto av mange forskjellige stammer. For eksempel holdt alemanii-stammen til langs dagens fransk-tyske grense i oldtiden. Datidens franskmenn – gallerne – kalte derfor tyskerne for «allemands», og navnet har hengt ved dem helt siden.

Det finske navnet for Tyskland, «Saksaa», kommer av den tyske folkestammen sakserne, som levde ved Østersjøen, og det kroatiske «svapska» skyldes stammen svaberne, som levde i det som i dag er Sørøst-Tyskland.

Britene kalte frem til 1500-tallet tyskerne for almains, almans eller dutch. Men de skiftet ut navnene med «germans.» Det kom av det latinske ordet Germania, som var romernes navn for det tyske folkets land.