Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det moderne Tyskland ble opprettet ved en seremoni på slottet Versailles i 1871. Kong Vilhelm av Preussen ble utropt til første keiser av det nye tyske riket.

Kultur - Språk

Tyskland: Kjært barn har mange navn

Hvorfor er Tysklands navn så forskjellig på ulike språk?

Tyskerne kalles gjerne helt forskjellige ting på de europeiske språkene. På fransk heter de for eksempel «allemands», mens britene kaller dem for «germans». Finnene foretrekker «saksalainen», og på kroatisk blir de til «svapska­».

De mange navnene på tyskerne og Tyskland skyldes at landet en gang i tiden besto av mange forskjellige stammer. For eksempel holdt alemanii-stammen til langs dagens fransk-tyske grense i oldtiden. Datidens franskmenn – gallerne – kalte derfor tyskerne for «allemands», og navnet har hengt ved dem helt siden.

Det finske navnet for Tyskland, «Saksaa», kommer av den tyske folkestammen sakserne, som levde ved Østersjøen, og det kroatiske «svapska» skyldes stammen svaberne, som levde i det som i dag er Sørøst-Tyskland.

Britene kalte frem til 1500-tallet tyskerne for almains, almans eller dutch. Men de skiftet ut navnene med «germans.» Det kom av det latinske ordet Germania, som var romernes navn for det tyske folkets land.

Les også:

Språk

Var Adolf et populært navn?

2 minutter
Winston Churchill
Språk

5. mars 1946: Churchill advarte USA om Jernteppet

13 minutter
Språk

Hvor kommer navnet New Zealand fra?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul