Var Adolf et populært navn?

Hvor mange tyske barn fikk samme fornavn som Hitler?

Nazihelten Horst Wessels fornavn ble populært etter at Hitler forbød tyskerne å kalle barna sine Adolf.

Da Hitler tok makten i Tyskland i 1933, nådde populariteten til navnet Adolf nye høyder i landet. Tyske statistikker viste snart at førerens fornavn klatret til 44. plass over de mest populære fornavnene på guttebarn født mellom 1930 og 1939. Men Hitler ville ikke dele fornavnet sitt med altfor mange tyskere. Han sendte ut et dekret der han gjorde det klart at navn som Adolf, Adolfine og Hitlerine var forbeholdt spesielt overbeviste nazister, som for eksempel senere utenriksminister Joachim von Ribbentrop, som fikk en sønn i 1935.

I stedet begynte mange tyskere å kalle gutter opp etter den nazistiske helten Horst Wessel – Horst ble det tredje mest populære guttenavnet i 1930-årene. Wessel ble drept av kommunister i 1930, og det nazistiske styret dyrket ham som martyr. For eksempel ble Wessels sang «Die Fahne hoch» nazistpartiets offisielle hymne.

Horst og Adolf gikk av moten

Etter 1941 begynte navn med sterke naziassosiasjoner, som Adolf og Horst, å gå av moten. I forbindelse med lynseirene tidlig i krigen fikk de en kort oppblomstring, men det tok raskt slutt med Hitlers felttog i Sovjetunionen. Det katastrofale nederlaget ved Stalingrad i februar 1943 slo ut på statistikkene. Tyske foreldre ble tydeligvis brått mer lunkne til å kalle barna sine for Adolf eller Horst, og ved slutten av krigen var begge disse navnene nesten forsvunnet.