Bettmann/Getty Images
Historiens-morsomste-vits

Stand-up'ens far var frekkere enn politiet tillot

Publikum hørte aldri ord som “baller” og “fuck” i 1960-årenes amerikanske underholdning. Komikeren Lenny Bruce fråtset i forbudte ord, men endte med å betale en høy pris for frekkheten.

Den amerikanske komikeren Lenny Bruce revolusjonerte stand-up-scenen da han brøt igjennom på USAs nattklubber i begynnelsen av 1960-tallet. Intet var hellig for newyorkeren, som gjerne tok tak i temaer som rase, politikk, religion og sex. Men hans vulgære stil gjorde ham til en jaget mann av myndighetene.

I 1961 ble Lenny Bruce arrestert for å ha sagt "pikkslikker" under en opptreden på nattklubben Jazz Workshop i San Francisco. Det var første gang noen sinne at det ordet var blitt ytret fra en amerikansk scene.

I årene som fulgte ble Lenny Bruce ofte overvåket av sivilkledde betjenter når han opptrådte. Syv ganger ble han arrestert etter en forestilling - fem ganger for "obskønitet" og to ganger for narkotikabesittelse.

Hver gang ble Lenny Bruce frifunnet i retten - politiet hadde fabrikkert bevisene på narkotikabesittelse - men den 21. desember 1964 gikk det galt.

Da dømte en dommer i delstaten New York Lenny Bruce til fire måneders opphold bak lås og slå sammen med småkriminelle og sinnssyke.

“Hvis jeg blir arrestert i New York, den frieste byen i hele verden, betyr det slutten på min karriere”. Lenny Bruces egen spådom.

Komikerens forbrytelse besto i at han under en opptreden i en av byens “comedy clubs” hadde sagt at USAs tidligere førstedame Eleanor Roosevelt hadde “lekre bryster”.

Overdose tok livet av rebellen

"Hvis jeg blir arrestert i New York, den frieste byen i hele verden, betyr det slutten på min karriere," uttalte Lenny Bruce få år før han ble arrestert. Det skulle vise seg å holde stikk. Karrieren hans kom seg aldri etter dommen. Færre klubber var nå villig til å ansette den kontroversielle komikeren, og snart eskalerte hans heroinmisbruk.

Lenny Bruce døde av en overdose i sitt hjem i Hollywood Hills i 1966 - bare 40 år gammel. Helt til det siste fastholdt han at det ikke var ham, men resten av verden det var noe galt med:

“Jeg er ikke noen komiker. Og jeg er ikke syk i hodet. Det er verden som er syk, og jeg er legen. Jeg er en kirurg med en skalpell for å fjerne falske verdier”.

Historie går mørket i møte med et smil 😁

Mørketiden er over oss, men vi går til motangrep på høljregn og hustrige kvelder med en rekke artikler om fortidens humor og underholdning.

▶︎ Få flere gamle latterbrøl her