Bernat Armangue/AP/Ritzau Scanpix

Ukrainas kulturarv går opp i flammer

Midt i en blodig invasjon kjemper ukrainske museumsfolk en desperat kamp for å redde landets historiske klenodier.

I takt med at russiske styrker rykker frem og bomber faller over ukrainske byer, er det ikke bare menneskeliv som er i fare. Også tusenvis av års kulturarv risikerer bokstavelig talt å gå opp i flammer.

Over hele Ukraina jobber museene med å evakuere de kulturgjenstandene som kan flyttes. De ansatte blir i krigssoner for å overnatte i museer og kirker, i håp om at de kan holde kunsttyver unna og forhindre at branner sprer seg. Bygninger og gjenstander som ikke kan flyttes, beskyttes med sandsekker.

Samlinger kunne ikke evakueres for tidlig

Ukrainske museer hadde fått forbud mot å flytte samlingene sine frem til krigens utbrudd, i frykt for å skape panikk blant lokalbefolkningen. Nå prøver de ansatte i all hast å evakuere så mye som mulig, men forholdene er vanskelige.

«Evakueringssystemet i landet vårt er hovedsakelig basert på utdaterte og abstrakte dokumenter. Mange av dem ble laget i sovjettiden og har faktisk aldri blitt testet i praksis», forklarer Mykhailo Zubar ved Taras Sjevtsjenko nasjonalmuseum i Kyiv.

Les også: Ukrainsk og russisk – hva er forskjellen?

Av samme grunn jobber ukrainske museer i rasende fart med å lage en digital oversikt over landets historiske samlinger, slik at forsvunne gjenstander lettere kan oppspores når krigen er over.