Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Vampyr ble begravd med ljå over halsen

Frykten for en blodsugende adelsdame fikk på 1600-tallet de etterlatte til å gå til ytterligheter, avslører nytt funn.

En fin silkehatt var det første polske arkeologer fikk øye på da de fant en kvinnegrav fra 1600-tallet. Men det neste de så, fikk dem virkelig til å sperre opp øynene. Graven i byen Bydgoszcz, 250 km nordvest for Warszawa, inneholdt også en ljå.

Mens silkehatten signaliserte at graven tilhørte en fin overklassedame, tydet ljåen på noe helt annet.

«Den var ikke lagt flatt, men plassert over halsen på en slik måte at den døde – hvis hun prøvde å reise seg – ville bli halshugget», forklarer utgravningsleder professor Dariusz Poliński fra Nikolaus Kopernikus-universitetet i Torun.

Nærmere undersøkelser av liket avslører at hun har fremstående tenner, noe som kanskje var nok til å bli stemplet som vampyr i 1600-tallets Polen.

© Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Skulle beskytte mot vampyr

Den skarpe ljåen over halsen kan ifølge arkeologene kun være ensbetydende med én ting: Personene som begravde den polske adelsdamen, fryktet at hun var en vampyr.

For å hindre henne i å stå opp og hjemsøke dem hadde de dessuten festet en hengelås til den ene tåen hennes – et symbolsk forsøk på å fengsle henne til graven for evig og alltid.

Funnet er enestående, forklarer professor Poliński:

«Måter man prøvde å beskytte seg mot de døde på, omfattet vanligvis å skjære av hodet eller beina deres. Eller å plassere den døde med ansiktet ned, slik at de bet ned i jorda. Eller brenne eller knuse dem med en stein.»