Jeg så at russeren la an geværet mot en snøkledd gran. Jeg så rett inn i geværløpet cirka ti meter foran meg, men jeg skjøt først, og russeren falt. Mikko Kallionpää, finsk soldat, 30. november 1939
De finske soldatene langs grensen til Sovjetunionen patruljerer dag og natt høsten 1939, mens Stalin rasler truende med sabelen.
Tidlig om morgenen 30. november vender to mann tilbake til vaktstuen med en bekymringsfull nyhet. De har sett russere – på finsk side av grensen.
Vinterkrigens første skudd
Oversersjant Heikki Sajanto er først skeptisk, men bestemmer seg likevel for å undersøke saken. Han sender ut Mikko Kallionpää og Tauno Moisander, og like etterpå avfyrer Kallionpäa sitt første skudd.
Vinterkrigen er i gang.
I 1939 blir Norden slagmark for Europas stormakter.
Stalin vil erobre Finland for å sikre Sovjetunionen mot en invasjon fra nord, og Hitler vil sikre seg havner langs norskekysten og dermed tilgangen til svensk jernmalm.
Les ALT om kampen om Norden i HISTORIEs nye bokverk – du får første bind for kun kr 1,-
Svensk jernmalm ble til tyske våpen
I 1938 – året før krigsutbruddet – importerte Tyskland 22 millioner tonn jernmalm fra land som Frankrike, Spania og Sverige. De tyske malmgruvene produserte ikke mer enn rundt ti millioner tonn malm av lav kvalitet.
Da andre verdenskrig var et faktum, ble det opprettet en alliert flåteblokkade av Tyskland, og forsyningene fra land som Frankrike og Spania uteble.
Dermed ble de svenske malmgruvene enda viktigere for Adolf Hitler og den tyske hæren, som faktisk ikke kunne ha fortsatt krigen uten jernmalmen fra Sverige.
Bokserien EUROPA I FLAMMER bringer leserne tett på de største dramaene under andre verdenskrig. I løpet av de tolv bindene i bokserien hører vi øyenvitner fortelle om hvordan det var å oppleve historiens mest brutale krig på nært hold.
Vi møter soldatene ved fronten og hører sivile fortelle om hverdagen i en verden der hjemstedet på et øyeblikk kunne forvandles til en blodig slagmark.
Første bind i bokserien EUROPA I FLAMMER forteller om kampen om Norden, og vi treffer øyenvitner som forteller om møtet med Den røde armé.
Danmark, Norge, Sverige og Finland er på ingen måte ubetydelige småstater da andre verdenskrigs bryter ut.
Sovjetunionens paranoide leder Stalin frykter at Finland vil bli brukt til et tysk angrep mot industribyen Leningrad, og Nazi-Tysklands fører Adolf Hitler vet at han risikerer å tape krigen på bare seks måneder hvis de allierte erobrer Norge.
Derfor vender begge diktatorene blikket mot nord umiddelbart etter det felles felttoget deres i Polen.
Norge er av avgjørende betydning. Hensikten er å sikre nordflanken. Adolf Hitler under et møte med generalstaben i februar 1940.
Wehrmacht og Den røde armé har hver sin oppgave å løse, og bare hardføre finner, modige nordmenn, danske vernepliktige og svenske våpen står i veien for en rask erobring.
Kampene langs den finske grensen og i Nord-Norge er blant krigens hardeste, og en stund ser det faktisk ut til at både Sovjetunionen og Det tredje rike må gi opp forsøket på å feste grepet om Norden.
Hva som står på spill og hvordan Hitler og Stalin vinner, kan du lese om i første bind av EUROPA I FLAMMER.
Boken følger kampen om Norden, som raste i årene 1939–1940.