Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

EUROPA I FLAMMER – Kampen om Norden

I 1939 blir Norden slagmark for de europeiske stormaktene. Hitler vil sikre seg havner langs norskekysten og tilgang til svensk jernmalm, og Stalin vil erobre Finland for å sikre Sovjetunionen mot invasjon fra nord.

Jeg så at russeren la an geværet mot en snøkledd gran. Jeg så rett inn i geværløpet cirka ti meter foran meg, men jeg skjøt først, og russeren falt.
Mikko Kallionpää, finsk soldat, 30. november 1939

De finske soldatene langs grensen til Sovjetunionen patruljerer dag og natt høsten 1939, mens Stalin rasler truende med sabelen.

Tidlig om morgenen 30. november vender to mann tilbake til vaktstuen med en bekymringsfull nyhet. De har sett russere – på finsk side av grensen.

Vinterkrigens første skudd

Oversersjant Heikki Sajanto er først skeptisk, men bestemmer seg likevel for å undersøke saken. Han sender ut Mikko Kallionpää og Tauno Moisander, og like etterpå avfyrer Kallionpäa sitt første skudd.

Vinterkrigen er i gang.

I 1939 blir Norden slagmark for Europas stormakter.

Stalin vil erobre Finland for å sikre Sovjetunionen mot en invasjon fra nord, og Hitler vil sikre seg havner langs norskekysten og dermed tilgangen til svensk jernmalm.

Les ALT om kampen om Norden i HISTORIEs nye bokverk – du får første bind for kun kr 1,-

svensk jernmalm - tyske våben

Svensk jernmalm bliver til tyske våben.

© Borg Mesch/Kiruna Bildsamling

Svensk jernmalm ble til tyske våpen

I 1938 – året før krigsutbruddet – importerte Tyskland 22 millioner tonn jernmalm fra land som Frankrike, Spania og Sverige. De tyske malmgruvene produserte ikke mer enn rundt ti millioner tonn malm av lav kvalitet.

Da andre verdenskrig var et faktum, ble det opprettet en alliert flåteblokkade av Tyskland, og forsyningene fra land som Frankrike og Spania uteble.

Dermed ble de svenske malmgruvene enda viktigere for Adolf Hitler og den tyske hæren, som faktisk ikke kunne ha fortsatt krigen uten jernmalmen fra Sverige.

Bokserien EUROPA I FLAMMER bringer leserne tett på de største dramaene under andre verdenskrig. I løpet av de tolv bindene i bokserien hører vi øyenvitner fortelle om hvordan det var å oppleve historiens mest brutale krig på nært hold.

Vi møter soldatene ved fronten og hører sivile fortelle om hverdagen i en verden der hjemstedet på et øyeblikk kunne forvandles til en blodig slagmark.

Første bind i bokserien EUROPA I FLAMMER forteller om kampen om Norden, og vi treffer øyenvitner som forteller om møtet med Den røde armé.

Krigens siste øyenvitner

Petter Hirvonen og Pirkko Ruotoistenmäki opplevde vinterkrigen på hver sin måte.

Han var soldat ved fronten. Hun var barn og ble evakuert for å komme i sikkerhet for sovjetiske flyangrep.

Her forteller de om opplevelsene sine.

Danmark, Norge, Sverige og Finland er på ingen måte ubetydelige småstater da andre verdenskrigs bryter ut.

Sovjetunionens paranoide leder Stalin frykter at Finland vil bli brukt til et tysk angrep mot industribyen Leningrad, og Nazi-Tysklands fører Adolf Hitler vet at han risikerer å tape krigen på bare seks måneder hvis de allierte erobrer Norge.

Derfor vender begge diktatorene blikket mot nord umiddelbart etter det felles felttoget deres i Polen.

Norge er av avgjørende betydning. Hensikten er å sikre nordflanken.
Adolf Hitler under et møte med generalstaben i februar 1940.
Adolf Hitler og Erich Raeder

Den tyske flådeminister Erich Raeder drømte om at skabe en flåde, som kunne beherske verdenshavene. Han havde Hitlers fulde opbakning.

© Imageselect

Wehrmacht og Den røde armé har hver sin oppgave å løse, og bare hardføre finner, modige nordmenn, danske vernepliktige og svenske våpen står i veien for en rask erobring.

Kampene langs den finske grensen og i Nord-Norge er blant krigens hardeste, og en stund ser det faktisk ut til at både Sovjetunionen og Det tredje rike må gi opp forsøket på å feste grepet om Norden.

Hva som står på spill og hvordan Hitler og Stalin vinner, kan du lese om i første bind av EUROPA I FLAMMER.

Boken følger kampen om Norden, som raste i årene 1939–1940.

Les også om:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul