Foran Brandenburger Tor midt i Berlin var muren tre meter tjukk – her var det plass til folkefest natt til den 10. november 1989. De fremmøtte rev ned muren mens de feiret at 28 år i et delt land endelig var over. 

30-års jubileum: Berlinmurens fall var hell i uhell

Misforståelser, tømmermenn i Moskva og en rådvill østtysk statsleder – Berlinmurens fall den 9. november 1989 skyldtes en serie heldige sammentreff som egentlig ikke kunne skje i et kommunistdiktatur.

19. september 2019

Om natten den 9. november 1989 eksploderte Berlin i en gledesrus.

Tusenvis av østtyskere strømmet gjennom åpningene i den muren som hadde sperret for fri ferdsel i byen i 28 år – og på den andre siden ventet vestberlinerne med champagne og varme omfavnelser.

“I natt er vi verdens lykkeligste folk,” sa mange mens de lot champagnekorkene sprette. Det virket som om tyskerne i øst og vest hadde kastet av seg et tungt åk og vunnet friheten.

I neste nummer av HISTORIE setter vi søkelyset på Berlinmurens fall i et stort anlagt tema - kjøp bladet her

Rundt midnatt den 9. november ble alle barrierer brutt. Østtyskerne flommet over til Vest-Berlin.

© Tom Stoddart Archive/Getty Images

Murens fall var en komplett overraskelse

Tøværet i den kalde krigen kom lynraskt og som en komplett overraskelse – ikke minst for det eneherskende østtyske kommunistpartiet SED. I månedene før var det nemlig ingenting som tydet på at DDR ville gi opp uten kamp. Tvert imot. 

I 28 år hadde de østtyske makter kjempet for et samlet DDR, men gledesrusen ved murens fall sto i sterk kontrast til det livet som ble levd i murens skygge. 

I anledning 30-års jubileet har HISTORIE-magasinet naturligvis dykket ned i ALLE detaljer om den skjellsettende begivenheten i et stort temanummer.

I tema-nummeret kan du:

  • Fordype deg i tre ulike menneskeskjebner som utfoldet seg i murens skygge.
  • Se bildene fra det nesten perfekte diktatur - DDR.
  • Lære mer om den siste dagen i DDR, da tre embetsmenn rev muren nærmest ved et uhell.
  • Komme tett på statens fiende nr. 1: Wolfgang Welsch, som gjorde det til sin livsoppgave å undergrave DDR.

Høres det interessant ut for deg? 

Få fatt i det nye spesialnummeret om den kalde krigen

Til ditt nye HISTORIE-abonnement hiver vi på vårt nye digitale spesialnummer "Kald krig i skyggen av jernteppet" - det får du på kjøpet.

I det nye spesialnummeret tar vi deg med tilbake til begynnelsen av den kalde krigen, hvor stormaktenes nye krig ble utkjempet av iskalde spioner, brutale sikkerhetstjenester og nådeløse krigsstrateger.

Så kan du - mens du venter på dine 3 HISTORIE-magasiner - lese historiene om de utallige menneskeskjebner som levde i skyggen av Berlinmuren.

Som ny abonnent får du derfor:

  • 3 numre av HISTORIE - ditt første nummer blir temaet om murens fall

  • "Kald krig i skyggen av jernteppet" - et digitalt spesialnummer, der du blir med tilbake til begynnelsen av den kalde krigen som kom til å dominere verden i over 40 år.

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-tilgang til de siste 12 numrene av magasinet.

  • En Outpack windbreaker: Vanntett jakke som passer til alle årstider 

Alt dette får du for bare 99 kroner + 49,50 i porto

Kanskje du er interessert i