Legenden David Crockett gikk forrest i forsvaret av de texanske opprørernes base – kjent som Alamo. 

© Getty Images

Blodbadet ved Alamo reddet Texas

I 1836 angriper tusenvis av mexicanske soldater Fort Alamo i Texas. 200 texanere med westernhelten David Crockett i spissen har forskanset seg der i et forsøk på å holde stand mot Mexicos massive hær.

13. juni 2019 av HISTORIE

En enslig rytter galopperer ut gjennom Alamo-fortets port litt over klokken ni om kvelden den 5. mars 1836. Hesten har ingen sal, for hvert kilo teller hvis rytteren skal unnslippe de mexicanske kavaleristene som lurer et sted ute i mørket.

Med et elegant sprang setter hesten over en grøft og kommer hurtig opp i full galopp. Rytteren speider nervøst fra side til side mens han tordner av sted. Hans mål er den lille byen Goliad – 150 km mot nord. Her holder 400 texanske opprørere til.

Hvis rytteren kan overtale dem til å komme Alamo til unnsetning, har de knapt 200 omringede opprørerne kanskje en sjanse til å overleve.

Få hele historien om blodbadet ved Alamo i neste nummer av HISTORIE

Mexicanerne var 10 ganger så mange som de texanske opprørerne som til slutt søkte tilflukt i Alamos kirke. 

© Bridgeman Images

Diktator anfører selv hæren

Uten forsterkninger vet forsvarerne av Alamos vaklevorne murer hva som venter dem: Mexicos diktator, general Santa Anna, leder personlig hæren sin, og han har reist det røde flagget. Det betyr at han ikke tar fanger.

Rytteren farer sammen da muskettskudd flerrer luften, men han forsvinner ut i det texanske mørket før Santa Annas kavaleri kommer for nær.

Humøret stiger blant de utmattede opprørerne inne i Alamo. Fulle av håp legger de seg til å sove – lykkelig uvitende om at over 2000 mexicanske soldater vil sette inn det avgjørende angrepet samme natt. 

Du kan følge det skjellsettende slaget i Alamo dag for dag og time for time i det nye nummeret av HISTORIE. 

I anledning sommeren har vi også satt sammen et ekstra godt tilbud til deg, så du er sikret timevis av lesestoff i ferien. 

Høres det ut som noe for deg?

Slå til nå og få en valgfri bonus!

Når du tegner et abonnement på HISTORIE får du alltid en valgfri gevinst med på kjøpet. Akkurat nå er en av våre mest populære abonnementsbonuser - våre In-ear høretelefoner 

Om du tegner et abonnement akkurat nå får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historieblad
  • 4 unike digitale spesialnumre om 2. verdenskrig - sendt direkte til din in-box
  • Et par trådløse og støyreduserende In-ear høretelefoner 
  • Fri tilgang til vårt digitale arkiv der du kan lese de siste 12 numrene av HISTORIE

Kanskje du er interessert i