Sabel, kårde eller pistol? I 1700- og 1800-tallets Storbritannia måtte en gentleman velge våpen og forsvare sin ære. 

© Mammoth Screen Limited

Duell i Hyde Park endte i grotesk blodbad

Mange gentlemen regnet dueller med kårde som en edel måte å løse konflikter på. Men alle illusjoner brast en kald novembermorgen i 1712 – midt i Londons Hyde Park.

8. april 2019 av Jannik Petersen

En kald novembermorgen i 1712 sto to gentlemen klar til duell med kårde da den ellers edle måten å løse konflikter på tok en uventet dreining. 

Midt i Londons Hyde Park kastet baron Mohun seg nemlig frådende av hevngjerrighet over rivalen hertug Hamilton. Brølene deres og lyden av stål mot stål tiltrakk raskt mange tilskuere, som sjokkeret så på da Mohuns arm og lyske ble gjennomboret. 

Selv om blodet farget gresset rødt, kjempet baronen videre som om ingenting hadde skjedd.

Skandaløs tvekamp endret alt

Plutselig gjorde baronen og hertugen et desperat utfall mot hverandre samtidig. Hamilton gjennomboret motstanderen med så stor kraft at klingen på kården hans gikk tvers gjennom Mohun og først stoppet da grepet støtte mot kroppen.

Dødelig såret ga Mohuns kne etter under ham, men før baronen falt, rakk han å gripe rundt klingen på sitt eget sverd og dolke Hamilton i brystet.

Men det skulle bare bli verre. Mye verre. Tvekampen mellom baronen og hertugen fikk en så skandaløs avslutning at den kom til å prege dueller i Storbritannia de neste hundre årene.

I neste nummer av HISTORIE får du hele beretningen om Mohun, Hamilton og duellenes tid, og i den forbindelse har vi selvfølgelig satt sammen et godt tilbud til deg. 

Trekk våpen, din feiging!

Når du bestiller et abonnement på HISTORIE, får du også det digitale spesialnummeret "Trekk våpen, din feiging" med i handelen. 

Her kan du lese om Wyatt Earps duell i byen Tombstone, vikingene om forsvarte slektens ære og middelalderens bisarre tvekamper, der menn måtte stå nede i et hull  hvis de duellerte med kvinner.

Det betyr at når du tegner et abonnement, får du: 

  • Tre nummer av HISTORIE - der du naturligvis får hele historien om den drabelige duellen.

  • "Trekk våpen, din feiging" - et digitalt spesialnummer om historiens villeste dueller. 

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-tilgang til de siste 12 numrene av magasinet.

  • En valgfri gevinst - vi foreslår disse lekre Hi-fi-hodetelefonene med Bluetooth.

Alt dette får du for bare 99,50 kroner - og da sparer du altså 1042 kroner!

SLÅ TIL NÅ

Kanskje du er interessert i