Da de allierte gikk i land i Normandie, fikk franske motstandsfolk det travelt. Når de cirka 160 kilo tunge beholderne dalte ned, måtte de ryddes unna i en fart før tyskerne nådde frem til slippstedet.

© Getty Images & Osprey Publishing

Fryktløse motstandsfolk banet vei for D-dagen

For 75 år siden invaderte allierte tropper Normandie og endret 2. verdenskrig for alltid. Men den endelige seieren hadde ikke vært mulig uten de tusenvis av franske motstandsfolk som satte livet på spill for å bremse og ødelegge tyskernes krigsmaskin.

16. april 2019 av HISTORIE

5. juni 1944 er den franske sykkelstjernen Guillaume Mercader ute på trening langs Normandie-kysten. Idrettshelten har gjennom sine venner i Gestapo fått lov til å sykle kloss opp i tyskernes hemmelige forsvarsverk. De tyske soldatene i betongbunkerne vinker ivrig til den krumbøyde franskmannen når han suser forbi. 

Hva tyskerne ikke vet er at franskmannen i tre år har rapportert alt han ser, direkte til Storbritannia, der de allierte har brukt informasjonen til å planlegge verdens største landgangsoperasjon – D-dagen.

>> Marker jubileet og bli Historie-abonnent med et digitalt spesialtillegg om D-dagen

Samme kveld får Mercader en kodet beskjed. Den forteller det han har ventet på i månedsvis: Den allierte invasjonen av Normandie er nær. I måneskinnet samler han motstandsgruppen på 90 mann. Sammen med 50 000 andre menn og kvinner i La Resistance skal han nå kjempe den endelige, blodige kampen mot tyskerne.

Franske motstandsfolk hjalp allierte soldater med å nedkjempe de siste tyske lommene i Paris.

© Imageselect

Til sommeren er det 75 år siden 175 000 britiske, amerikanske og kanadiske tropper invaderte Normandie-strendene i et kappløp mot døden og endret krigen for alltid. 

De alliertes endelige seier hadde imidlertid ikke vært mulig uten de tusenvis av franske motstandsfolkene som risikerte livet for å bremse og ødelegge tyskernes krigsmaskin. 

Her i HISTORIE markerer vi jubileet ved å gi deg hele historien om disse ukjente heltene som sprengte jernbaner, plyndret banker og førte geriljakrig mot nazistene.

Vil du være med på å markere jubileet?

Men det er ikke alt... Når du bestiller nå, får du vårt store digitale spesialnummer om D-dagen med på kjøpet som en del av vårt jubileumstilbud. 

Her kan du blant annet lese om krigens største svindel, der falske armeer med oppblåsbare stridsvogner lurte nazistene til å rette blikket bort fra Normandie-strendene. 

Du kommer selvfølgelig også tett innpå kampene i den blodige dødssonen Omaha Beach. Minutt for minutt følger vi øyenvitner på både amerikansk og tysk side som kjemper for å overleve mens kuler og granater slår ned rundt ørene på dem.

Når du bestiller jubileumstilbudet, får du ...

  • To nummer av Norges beste historiemagasin: HISTORIE
  • Direkte tilgang til det digitale spesialnummeret "D-dagen – Landgangen i Normandie"
  • HISTORIEs digitale arkiv – direkte online-tilgang til de siste 12 numrene av magasinet
  • En valgfri velkomstgave - se utvalget
Du får hele pakken til bare kr. 59,50 - uansett hvilken velkomstgave du velger!

Kanskje du er interessert i