Egypt er et svekket rike da farao Seti 1. inntar tronen i 1290 f.Kr. Rikets store templer ligger halvt i ruiner, og fiender presser på fra alle verdenshjørner.

© Per O. Jørgensen/ Historie & Shutterstock

Glemt farao gjorde Egypt stort igjen

Egypt lå i ruiner da Seti 1. ble farao. På bare ti år gjenoppbygde han riket og dets status som Middelhavets supermakt. Men Setis sønn, Ramses 2., stakk av med æren, og Seti forsvant inn i glemselen.

9. januar 2019

Skattejegeren Giovanni Belzoni kan nesten ikke tro sin egen flaks da han denne fredagskvelden i oktober 1817 finner en skjult åpning i Kongenes dal i Egypt. 

Italieneren gir sine arbeidere beskjed om å grave ørkensanden vekk, og etter flere dagers arbeid når Belzoni et av de innerste kamrene i den hittil ukjente faraograven. 

Belzoni stanser opp da han står foran en gapende tom sarkofag av alabast. Lokket mangler, og skattejegeren har ingen anelse om hvem som har ligget i den storslåtte kisten. Én ting er sikkert – graven må ha tilhørt en mektig farao.

Det vil jeg lese mer om i det nye HISTORIE - gi meg et godt tilbud

Seti anla en enorm grav til seg selv, fordi han ikke ønsket å ende som sin far, Ramses 1. Faren ble stedt til hvile i en liten, ussel grav.

© Imageselect

Ambisiøs farao reddet Egypt fra ruiner

Belzoni hadde funnet frem til den mektige og ambisiøse faraoen Setis grav, men som gravkammeret var faraoens storhet glemt i historiebøkene. 

Farao Seti var nemlig far til farao Ramses 2., som regjerte Egypt i 66 år – lenger enn noen annen. Historikerne har tradisjonelt kalt ham “Den store” og gitt ham æren for å gjenreise Egypt fra kaoset som Akhnaton skapte.

Mye tyder imidlertid på at Ramses 2. snyltet på sine forgjengeres meritter – særlig farens. Så snart Seti var begravd, gikk Ramses i gang med å fullføre en rekke verker påbegynt av Seti, som han nå selv tok æren for.

Få hele historien...

Hvis du bestiller et abonnement på HISTORIE nå, får du hele den medrivende historien om Egypts glemte farao i ditt aller første blad.

I det nye bladet kan du også

  • lese historien om brumlebassen som blev nazi-ubåtenes verste mareritt.
  • komme under huden på Wellington, som brukte ALLE knep mot Napoleon.
  • få øyenvitneberetninger om katastrofen som brant Chicago ned til grunnen.

Og mens du venter kan du som abonnent slå deg løs i vårt digitale HISTORIE-arkiv, som du får tilgang til med en gang. 

Slå til nå, og velg deg en velkomstgave!

Når du tegner abonnement på HISTORIE legger vi også en valgfri velkomstgave i potten

Kanskje kan HISTORIEs ikoniske samlemappe være noe for deg? Den er laget spesielt til HISTORIEs abonnenter, slik at du kan holde orden på HISTORIE-skattene dine fra årets start.

Få alle detaljene fra historiens største dramaer

Med et trykk på en knapp kan du bli med til 2. verdenskrigs frontlinjer, vikingenes tokt og egypternes gudedyrking.

HISTORIE gjør deg nemlig smartere med levende fortellinger og utrolige fotografier. Vi forklarer oppfinnernes teknikk og slagmarkens taktikk via store illustrasjoner og gir deg de viktigste nyhetene om arkeologiske funn.

Kanskje du er interessert i