Egypt er et svekket rike da farao Seti 1. inntar tronen i 1290 f.Kr. Rikets store templer ligger halvt i ruiner, og fiender presser på fra alle verdenshjørner.

© Per O. Jørgensen/ Historie & Shutterstock

Glemt farao gjorde Egypt stort igjen

Egypt lå i ruiner da Seti 1. ble farao. På bare ti år gjenoppbygde han riket og dets status som Middelhavets supermakt. Men Setis sønn, Ramses 2., stakk av med æren, og Seti forsvant inn i glemselen.

13. februar 2019

Skattejegeren Giovanni Belzoni kan nesten ikke tro sin egen flaks da han denne fredagskvelden i oktober 1817 finner en skjult åpning i Kongenes dal i Egypt. 

Italieneren gir sine arbeidere beskjed om å grave ørkensanden vekk, og etter flere dagers arbeid når Belzoni et av de innerste kamrene i den hittil ukjente faraograven. 

Belzoni stanser opp da han står foran en gapende tom sarkofag av alabast. Lokket mangler, og skattejegeren har ingen anelse om hvem som har ligget i den storslåtte kisten. Én ting er sikkert – graven må ha tilhørt en mektig farao.

Seti anla en enorm grav til seg selv, fordi han ikke ønsket å ende som sin far, Ramses 1. Faren ble stedt til hvile i en liten, ussel grav.

© Imageselect

Ambisiøs farao reddet Egypt fra ruiner

Belzoni hadde funnet frem til den mektige og ambisiøse faraoen Setis grav, men som gravkammeret var faraoens storhet glemt i historiebøkene. 

Farao Seti var nemlig far til farao Ramses 2., som regjerte Egypt i 66 år – lenger enn noen annen. Historikerne har tradisjonelt kalt ham “Den store” og gitt ham æren for å gjenreise Egypt fra kaoset som Akhnaton skapte.

Mye tyder imidlertid på at Ramses 2. snyltet på sine forgjengeres meritter – særlig farens. Så snart Seti var begravd, gikk Ramses i gang med å fullføre en rekke verker påbegynt av Seti, som han nå selv tok æren for.

I det nye bladet kan du også

  • lese historien om brumlebassen som blev nazi-ubåtenes verste mareritt.
  • komme under huden på Wellington, som brukte ALLE knep mot Napoleon.
  • få øyenvitneberetninger om katastrofen som brant Chicago ned til grunnen.

Slå til nå, og velg din egen velkomstgave!

Når du tegner et abonnement på HISTORIE akkurat nå, får du en valgfri gave med på kjøpet. Hva med vår mest populære velkomstgave - en tyverisikret ryggsekk?

Og mens du venter på ditt første blad, kan du allerede nå lese historiene om SETI, Wellington og nazi-ubåtenes verste mareritt i vårt digitale HISTORIE-arkiv, som du får adgang til med det samme.

Kanskje du er interessert i