Tyven Jack Sheppard var folkehelt på 1700- og 1800-tallet. Engelsk­men­nene var gale etter fortel­lingene om frekkhetene og fluktforsøkene hans.

© Imageselect & Bridgeman Images

Grusomt mord rystet viktoriatidens London

Kan litteratur inspirere vanlige mennesker til å begå drap? Dette spørsmålet måtte britene i viktoriatiden stille seg selv da aristokraten lord William Russell ble funnet død med strupen skåret over.

7. mars 2019 av HISTORIE

Stuepiken Sarah Mancer merket med en gang at noe var galt. Hun hadde stått opp tidlig denne onsdagen, 6. mai 1840, for hun hadde en travel dag foran seg i huset til tidligere parlamentsmedlem lord William Russell i Norfolk Street i londonbydelen Mayfair.

På vei ned trappen fra kvistværelset fikk hun øye på herrens varmeflaske. Den lå på gulvet foran døren til rommet hans. Så fant hun biblioteket i fullstendig uorden – skrivebordet var veltet, fire av skuffene sto åpne, og på gulvet fløt det med løse papirer.

Likevel ga ikke Sarah etter for den stigende frykten, for den 72 år gamle lorden hadde blitt temmelig eksentrisk på sine eldre dager og hadde det med å rote på biblioteket.

Da Sarah kom ned i første etasje, oppdaget hun at inngangsdøren ikke var låst. Inne på spisestuen lå lysestakene hulter til bulter på gulvet, og alle skapdørene var åpne. Nå kjente hun at frykten overmannet henne. 

Inne på det mørke soverommet til lord Russell åpnet kammertjeneren vinduet ut til Norfolk Street idet stuepiken nærmet seg sengen. 

Gjør som resten av Norden: Slå til nå og fyll påsken med krimlesning

Den var delvis skjult av et forheng som hang tungt ned fra en baldakin. I lyset fra vinduet så hun den døde lord William Russell. Kroppen var kald og stiv. Det var blod både på puten, på lakenet og på et håndkle som dekket likets ansikt.

«Min herre! Min herre!» utbrøt Sarah skrekkslagen og løp ned trappen og ut på gaten, der skrikene og den inntrengende ringingen hennes på dørene til nabohusene raskt vekket det meste av Norfolk Street.

«Få tak i politiet!» ropte hun til den første hun fikk kontakt med. «Herren min har blitt myrdet!»

Stuepiken fant lord William Russell død i sengen. Han var drept.

© Imageselect

Fiksjon ble til brutal virkelighet

Det grusomme drapet på lord Russel sendte sjokkbølger gjennom England, men det ble rettssaken som for alvor vakte bestyrtelse i dronning Victorias rike. 

Under rettssaken ble det nemlig tydelig at morderen var blitt inspirert av en av tidens mest populære fiksjonsbøker - Jack Sheppard. Befolkningen så måpende på mens de krevde en ordentlig forklaring på mordet. Da den kom, var den imidlertid verre en noen hadde forestilt seg. 

Er du tøff nok til å lese videre? Da kan du dykke ned i den medrivende historien om boken som inspirerte til det brutale mordet. Når du bestiller et abonnement på HISTORIE, får du nemlig artikkelen i ditt aller første blad

Men det er mange flere krimgrøss å se frem til. Du får nemlig adgang til hele 30 sider med historiske kriminalsaker i HISTORIEs påskekrimutgave.

Du kan blant annet lese om:

  • Det mystiske giftmordet på Mr. Bravo, der både kona, elskeren hennes og husholdersken var mistenkt.
  • Adam Woths internasjonale forbrytersyndikat, som ble styrt fra et palass i London. 
  • Sykepleieren som sto bak 48 babydrap

Og det er IKKE er lesning for sarte sjeler - så er du advart!

Redaksjonen anbefaler: Gratis spesialnummer om historiens verste seriemordere

Vi slenger vårt eksklusive digitale spesialnummer "Historiens verste seriemordere" med på kjøpet når du bestiller et HISTORIE-abonnement.

Så kan du - mens du venter på dine tre HISTORIE-magasiner - lese historiene om fortidens mest bestialske og brutale seriemordere. Artiklene er selvfølgelig utstyrt med unike fotografier og skarpe vinklinger, så du er sikret den beste leseropplevelsen. 

Det betyr at du som ny abonnent på HISTORIE får:

  • Tre nummer av HISTORIE - der ditt første nummer blir påskekrimutgaven.

  • "Historiens verste seriemordere" - et digitalt spesialnummer som tar deg med på en gruoppvekkende reise inn i mordernes sinn.

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-tilgang på de siste 12 numrene av magasinet.

Alt dette får du for bare 49 kroner - og det er altså en besparelse på hele 80 %

Kanskje du er interessert i