Historie nr. 11 er her

Møt historiens mest vellykkede jagerenhet, nazistenes Jagdgeschwader 52, følg slaget ved Hastings som avgjorde Englands skjebne i 1066 – og se 185 års blinkskudd fra fotografiets historie.

Luftduell på østfronten

Jagdgeschwader 52 er historiens mest suksessrike jagerenhet. Med dødelig effektivitet klarte flygerne under annen verdenskrig å sende mer enn 10 000 sovjetiske fly i bakken før sovjeterne satte alt inn på å knuse de tyske superpilotene. De beste av Nazi-Tyskland flygere kunne skilte med over 300 seire – og de overlevde et titall nedskytinger og nødlandinger.

1066 ble Englands skjebneår

Høsten 1066 kysset hertug Vilhelm av Normandie Den engelske kanalen med en invasjonsstyrke bestående av bueskyttere og riddere. Snart ble den engelske kongen tvunget ut i en kamp på liv og død da et av verdenshistoriens mest avgjørende slag brøt løs ved landsbyen Hastings. Følg slaget med kart og tegninger.

185 års jakt på det perfekte fotografiet

I årtusener arbeidet kunstnerne i dager og uker for å skape et bilde av virkeligheten. Så kom fotografiet. Med ett ble det mulig å fange øyeblikket. Oppfinnere og ingeniører forbedret kontinuerlig teknikk og ytelse, og snart ble kameraet tatt med i krigen, til Månen og ført helt inn til fosteret i mors mage.

Og mye mer...

Les også om gjenfødelsen av Troja, den franske straffekolonien Djeveløya og Sveriges opprørske dronning Kristina som frasa seg tronen sommeren 1654.