Historie nr. 12 er ute

Les om historiens største falskmyntnerforsøk og kz-fangene som skulle lage falske pundsedler for nazistene, følg osmanenes endelig oppgjør med johanitterridderne som ikke gikk som planlagt – og få en historisk guide til Mayarikets storhet og undergang.

Falskmyntnerne i kz-leiren

Under annen verdenskrig planla nazistene å spre millioner av falske pund i Storbritannia for å få landets økonomi til å bryte sammen. Det hemmelige arbeidet ble utført av jødiske kz-fanger. Den dagen falskmyntneraksjonen ble avsluttet, måtte de alle dø.

Beleiringen av Malta

I flere tiår hadde et bittert fiendskap ulmet mellom osmannene og johanitterridderne. I 1565 sendte sultan Süleiman ut en enorm flåtestyrke for å utrydde ridderne en gang for alle. Med 40 000 mann mot 9000 lignet erobringen en formalitet – og om Malta falt, ville veien til Europa ligge åpen.

Mayaene – jungelens brutale herskere

I over 2500 år hersket mayaene over Mellom-Amerika inntil de spanske erobrerne tok livet av sivilisasjonen deres. Mayaenes historie er fylt av grufulle menneskeofringer, avansert vitenskap – og ballspill. Følg guiden inn i regnskogens glemte verden.

Og mye mer...

Les også om Skottlands strøm av smuglerwhisky, Rosekrigene i middelalderens England og om den nervepirrende jakten på den franske fluktkongen Mesrine i 1978.