Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Om historienet.no - Nytt blad

Historie nr. 12 er ute

Les om historiens største falskmyntnerforsøk og kz-fangene som skulle lage falske pundsedler for nazistene, følg osmanenes endelig oppgjør med johanitterridderne som ikke gikk som planlagt – og få en historisk guide til Mayarikets storhet og undergang.

Falskmyntnerne i kz-leiren

Under annen verdenskrig planla nazistene å spre millioner av falske pund i Storbritannia for å få landets økonomi til å bryte sammen. Det hemmelige arbeidet ble utført av jødiske kz-fanger. Den dagen falskmyntneraksjonen ble avsluttet, måtte de alle dø.

Beleiringen av Malta

I flere tiår hadde et bittert fiendskap ulmet mellom osmannene og johanitterridderne. I 1565 sendte sultan Süleiman ut en enorm flåtestyrke for å utrydde ridderne en gang for alle. Med 40 000 mann mot 9000 lignet erobringen en formalitet – og om Malta falt, ville veien til Europa ligge åpen.

Mayaene – jungelens brutale herskere

I over 2500 år hersket mayaene over Mellom-Amerika inntil de spanske erobrerne tok livet av sivilisasjonen deres. Mayaenes historie er fylt av grufulle menneskeofringer, avansert vitenskap – og ballspill. Følg guiden inn i regnskogens glemte verden.

Og mye mer...

Les også om Skottlands strøm av smuglerwhisky, Rosekrigene i middelalderens England og om den nervepirrende jakten på den franske fluktkongen Mesrine i 1978.

Les også:

Hitler

Hitler utslettet all tysk motstand

9 minutter
Andre verdenskrig

Rasisme-debatten rammer død hund

2 minutter
Krig

Beinhard belgier ble britisk legende

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul