Historie nr. 8 / 2010

Stort temanummer! HISTORIE setter søkelys på VM-vertskapet Sør-Afrika med en 20-siders spesialartikkel om landets historie – fra europeernes blodige erobling via kolonikriger og apartheid til høvdingsønnen Mandela. Les også om en av stillehavskrigens mest avgjørende kamper, slaget om Midway – og om inkvisisjonens ivrige dyneløfting i Middelalderen.

20 siders tema om Sør-Afrikas historie!

Sør-Afrika kan i år markere ikke færre enn fire runde årstall. For 350 år siden ble Afrika i sør erobret av nederlandske bønder som måtte takle regionens ekstreme klima og de stridslystne innbyggerne. For 100 år siden førte en nådeløs jakt på gull og diamanter til at Storbritannia kastet seg ut i en brutal krig mot boerne. For 60 år siden etablerte landet et av historiens mest rasistiske systemer: Apartheid – og for 20 år siden ble høvdingsønnen Nelson Mandela løslatt etter 26 år i fengsel. Han skapte fred i det ressurssterke landet.

Slaget ved Midway skulle knuse USAs flåtestyrke

I juli 1942 stevnet en japansk armada mot småøyene Midway for å lokke restene av USAs flåtestyrke i en felle. Men amerikanske kodeknekkere hadde avslørt planen, og US Navy lå klar med en jevnbyrdig styrke da helvetet brøt løs i et av stillehavskrigens mest avgjørende slag.

Dyneløfting i middelalderen

"Det er greit med presten. Men du skal ikke ha andre menn," formante en bonde på 1300-tallet sin kone som var utro med landsbypresten. Intime detaljer fra dagliglivet i Middelalderen er bevart, takket være en nidkjær biskop som i jakten på kjettere spurte om ALT – og samlet det i skriftlig form. Deretter forsvant de omfangsrike forhørsprotokollene sporløst i arkivene i Vatikanet i over 500 år...

Og mye mer…

Bli også med på historiens verste racerløp i 1903, og les artikkelen om flyet med Uruguays rugbylandslag som nødlandet i Andesfjellene i 1972. De overlevende ble tvunget til å treffe ekstreme valg: Skulle de spise de døde eller dø av sult?