Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitlers forkledde soldater var USAs verste mareritt

Mens Hitler planlegger sin siste offensiv gjennom Ardennene mot de allierte i desember 1944, innkaller han i hemmelighet hærens beste kommandosoldat. Otto Skorzeny har året før befridd Mussolini fra fangenskap, og nå skal han føre en brigade dypt inn bak fiendens linjer – forkledd som amerikanske soldater.

Ritzau Scanpix & Shutterstock/Collage Historie

Først nærer soldatene fra den amerikanske hærens militærpoliti ingen mistanke til de tre landsmennene de nettopp har stoppet i en jeep nær den belgiske landsbyen Aywaille.

Dagen før, den 16. desember 1944, har den tyske hæren overrumplet de allierte med en storoffensiv gjennom Ardennene. Tusener av amerikanske soldater er derfor på retrett, og alle må gjennom en rekke kontrollposter på veien mot vest.

“Hva er dagens kodeord?” spør den ene MP-en rutinemessig henvendt til de tre mennene i jeepen.

“Det har vi ikke fått oppgitt,” lyder det straks på engelsk fra jeepens sjåfør, som kaller seg Charles Lawrence.

Men MP-ene har ikke tenkt å la de tre slippe så lett. De beordrer mennene ut av kjøretøyet og gjennomsøker jeepen. Her finner de bl.a. et tysk maskingevær, eksplosiver og masser av falske dollarsedler.

Funnet får det forbløffede militærpolitiet til å kroppsvisitere soldatene. Tross sitt tilforlatelige utseende viser de seg å være alt annet enn alminnelige soldater.

Ardenneroffensiven var Hitlers idé. Her planlegger han angrepet sammen med bl.a. Göring.

© Getty Images

Soldatene skal drepe Eisenhower

Under den olivengrønne amerikanske uniformen har de tre mennene den tyske hærens grå uniformer. Tre ID-kort fra Tysklands Wehrmacht avslører at mennene i virkeligheten heter Günther Billing, Wilhelm Schmidt og Manfred Pernass.

Under et timelangt forhør innrømmer de tre karene at de er tyske kommandosoldater utsendt av selveste Otto Skorzeny – Nazi-Tysklands ukronte mester i kommandoaksjoner.

Og de er slett ikke alene. Ifølge fangene har atskillige tyske kommandogrupper i forkledning trengt inn bak de amerikanske linjene. Noen skal sikre broene over elva Meuse, andre grupper er på vei til Paris.

Da forhørslederne spør nærmere om oppdraget i Paris, reiser nakkehårene seg: Ifølge fangen Wilhelm Schmidt skal de forkledde kommandosoldatene drepe de alliertes øverstkommanderende, general Eisenhower.

Helt siden D-dagenhadde Hitler tumlet med planer om å hevne seg på de allierte. Nazi-Tyskland var presset på alle fronter og hadde bare én sjanse igjen for å snu krigen.

I det nye nummeret av HISTORIE-bladet tar vi deg med på Tysklands siste og dristigste kommandoaksjon, som fikk navnet "Operasjon Greif".

Og om du tegner et abonnement på HISTORIE akkurat nå får du på kjøpet fire helt unike digitale spesialnumre om 2. verdenskrig sendt direkte til din in-box.

Når du abonnerer på HISTORIE får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historieblad. I ditt første nummer får du historien om Hitlers forkledde soldater
  • 4 enestående digitale spesialnumre om 2. VERDENSKRIG
  • Trådløse In-ear høretelefoner med aktiv støyreduksjon
  • Fri tilgang til HISTORIEs digitale arkiv – der du kan lese de siste 12 numrene av bladet

Les også:

Hitler

Hitler utslettet all tysk motstand

9 minutter
Andre verdenskrig

Rasisme-debatten rammer død hund

2 minutter
Krig

Beinhard belgier ble britisk legende

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul