I løpet av krigen bygde tyskerne enorme såkalte panserjagere, som hadde som eneste formål­ å ødelegge stridsvogner.

Hitlers panserjager var et rullende mareritt

Under første verdenskrig var tyskerne helt uforberedt på møtet med fiendens stridsvogner. Før andre verdenskrig trente Tyskland derfor en spesialstyrke til å stoppe stålmonstrene.

22. mars 2019 av HISTORIE

Hans Roth hører den uhyggelige metalliske raslingen fra beltene lenge før de sovjetiske stridsvognene kommer til syne. Sammen med kameratene sine i den vesle troppen av såkalte panserjegere stirrer Roth anspent ut i mørket.

Klokka er 03.30 om morgenen 3. juli 1941. Rundt Roths skyttergrav strekker det kuperte terrenget i det vestlige Ukraina seg. Bakker og trær gir troppen god dekning til oppgaven deres: å nedkjempe fiendens stridsvogner.

«På bakken foran oss kommer russerne plutselig til syne», skriver Hans Roth senere i krigsdagboken.

Redaksjonen anbefaler:  Få HISTORIE rett i postkassen med det digitale spesialnummeret "Hitlers ville vidundervåpen"

Roth og kameratene får den 300 kilo tunge PaK 36-panservernkanonen i stilling mens de følger sovjeterne med øynene: «Still inn på sytti meter. Rolig, for svarte! Vær tålmodige. La bare de svina komme nærmere. Nitti meter … Åtti meter … Sytti meter! Gi ild!»

Et dusin skjulte panservernkanoner avfyrer de dødbringende granatene:

«Nesten samtidig treffer ti prosjektiler fra kanonene våre de angripende stål-uhyrene. Er det mulig? Flammer og røyk stiger opp fra fire stridsvogner. Fem andre står stille».

De tyske panserjegerne slo ut titusenvis av sovjetiske stridsvogner, men fra fabrikkene rullet det ut over ett tusen nye hver måned.

© Getty Images

Kaos i skyttergravene

Stridsvognene har stanset, men mannskapene er fortsatt i live. Sammen med en  liten gruppe menn løper Roth frem mot de pansrede kjempene for å gjøre ende på dem med sprengstoff og granater. 

Imens flytter resten av soldatene panservernkanonene til nye stillinger for å få bedre skuddvinkel. Plutselig kommer en ny bølge sovjetiske vogner til syne, og bak dem enda en. De avfyrer salve etter salve mot jegerne.

Med prosjektiler hvinende om ørene styrter Roth og de andre mot skyttergravene mens alt eksploderer rundt dem.

«Kameraten min til venstre kaster armene i været – han er truffet. Kanonen som beskyttet oss, splintres plutselig av en fulltreffer. En kamerat ligger ubevegelig på bakken foran meg, død. Og til høyre for meg roper en soldat på sanitet».

Granatene faller som styrtregn rundt Roth og de andre tyskerne:

«Jeg kaster meg ned og klamrer meg til bakken, som i neste øyeblikk eksploderer rett foran meg. Jeg hopper opp igjen og faller nesten over to kamerater som er revet i stykker av splinter.»

Få hele den dramatiske historien om nazistenes panserjegere som kjempet mot Den røde armé under 2. verdenskrig i det nye utgaven av HISTORIE. 

Du også de medrivende historiene om...

  • ... Khrusjtsjovs eskapader på sin lettere kaotiske tur gjennom USA.
  • ... romernes desperate jakt på metaller, som førte til store plyndringer i andre land.
  • ... den ville teorien om at Robin Hood i virkeligheten var tempelridder.

Kanskje du er interessert i