Nytt blad: 1. verdenskrig var katastrofen som endret verden

1. verdenskrig kostet 22 millioner menneskeliv og fikk avgjørende betydning for ettertiden. De fire årenes helvete knuste imperier, skapte nye våpen og preget generasjoner. Krigen som skulle få slutt på alle kriger, førte til en ny tragedie: 2. verdenskrig.

2. november 2018

For hundre år siden stilnet våpnene i historiens hittil verste krig. Omsider kunne freden senke seg over de sønderskutte slagmarkene og de overlevende gjøre opp tapene. Rundt ni millioner liv var revet bort i et blodbad som bare var mulig med teknologiens hjelp. 

Første verdenskrig endret ikke bare våpnene dramatisk, men fikk avgjørende konsekvenser for resten av århundrets konflikter i Midtøsten­, i stormaktenes kolonier og i selve Europa. 

For på tross av våpenhvilen mellom krigens parter ble freden bare en stakket frist. Fredsavtalen som fulgte i Versailles, var selve kimen til neste krig, som ble så brutal og umenneskelig at den helt satte første verdenskrig i skyggen.

Dette nummeret vier vi til krigen som nesten ble glemt.

- Magnus Bergsten, sjefredaktør 

Nytt Historie ute nå!

Vil du abonnere på Historie? Her får du de beste tilbudene

I årets 17. utgave av HISTORIE kan du blant annet få med deg:

Tysk stålregn feller russerne

420 000 russere marsjerer inn i Øst-Preussen i august 1914. Tyskerne er i undertall, men i motsetning til tsarens styrker er de forberedt på en ny og moderne form for krig. Et finmasket jernbanenett, dødbringende maskingevær og øyne over slagmarken skal sikre dem seieren.

Luftskipene brakte «guds straff» til England

Da Storbritannia erklærte Tyskland krig, markerte det begynnelsen på en ny form
for krigføring. Tyskerne hadde nemlig et nytt supervåpen i bakhånd: gigantiske luftskip som med flere tonns bombelast skulle terrorisere den britiske befolkningen og tvinge britene til å overgi seg på rekordtid.

Freden rev Tyskland i stykker

Verdenskrigen var en katastrofe for tyskerne. Ved slutten av krigen er mer enn to millioner døde og landet utpint. Men nederlaget gir ingen fred. Den ydmykede befolkningen gjør opprør, mens en liten gruppe politikere forsøker å holde nasjonen sammen. Som eneste hjelp har de en kvart million hjemsendte frontsoldater som roper på hevn.

Kanskje du er interessert i