Nytt blad: Jerusalem er religionenes evige kampplass

Høyden i Jerusalems gamle bydel dekker bare en halv km2, men den har enorm betydning. I århundrer har jøder, muslimer og kristne kjempet om Tempelhøyden, som de alle anser som sin helligdom. Templer er jevnet med jorden, og det er ført korstog for å erobre stedet. I dag dør hundrevis hvert år i kampen om det hellige området.

14. desember 2017

Nytt Historie ute nå!

Vil du abonnere på Historie? Her får du de beste tilbudene

Stein, stoler og søppel flyr gjennom luften mot de israelske sikkerhetsstyrkene da de torsdag 28. september år 2000 eskorterer den jødisk-israelske opposisjonslederen Ariel Sharon ned fra Tempelhøyden i Jerusalem. 

Soldatene må avfyre tåregassgranater og gummi-kuler for å spre den opphissede palestinske menneskemengden.

Kort tid før har Sharon proklamert fra Tempelplassen: «Tempelhøyden er på våre hender, og den vil forbli på våre hender. Tempelhøyden er jødedommens helligste sted, og det er enhver jødes rett å besøke Tempelhøyden».

Uttalelsen provoserer Jerusalems muslimske innbyggere, og dagen etter kaster en gruppe unge palestinere stein mot de bedende ved et av jødedommens helligste steder: 

Vestmuren, også kjent som Klagemuren. Israelske sikkerhetsstyrker svarer med skarpe skudd og dreper fire unge menn. Dermed eskalerer et nytt palestinsk opprør mot staten Israel – kalt den andre intifadaen.

De neste fem årene setter Israel inn stridsvogner og helikoptre, mens palestinske opprørere svarer med stein og selvmordsbomber. 

Voldelige sammenstøt er imidlertid ikke noe nytt på Tempelhøyden. Høyden midt i Jerusalem er antagelig historiens mest omstridte område. 

Tre verdensreligioner – jødedommen, kristendommen og islam – har i mer enn to årtusener kjempet om retten til den lille jordflekken.

>> Du får hele historien om Tempelhøyden i den nye utgaven av HISTORIE - skynd deg ned i kiosken og kjøp det nye bladet. 

Verdenssamfunnet anerkjenner ikke Jerusalem som Israels hovedstad

I 1967 erobret Israel Øst-Jerusalem i en lynkrig - seksdagerskrigen, og dermed var Tempelhøyden for første gang siden korsfarertiden ikke lenger muslimsk. 

Men verdenssamfunnet anerkjenner ikke territorieendringer oppnådd gjennom krig, så både palestinere og israelere gjør fortsatt krav på høyden.

I november 2017 kunngjorde den amerikanske presidenten Donald Trump at han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, og at han planlegger å flytte USAs ambassade til byen fra Tel Aviv.

I dag prøver utøverne av den jødiske, den muslimske og den kristne tro å dele på det hellige stedet. Men sammenstøt mellom palestinere og israelske politifolk på selve Tempelhøyden har hittil kostet rundt 100 mennesker livet i 2017.

Få hele bakgrunnen for den blodige kampen om Jerusalem

Kjøp det nye HISTORIE-bladet i dag - eller tegn et abonnement på HISTORIE her. Da er du sikker på at du ikke går glipp av en eneste artikkel i fremtiden. 

Kanskje du er interessert i