Nytt blad: Slavehær tok kalifen som gissel

Midtøstens kalifer stolte ikke på sine lokale tropper. Løsningen var å bygge opp en elitehær av tyrkiske vantro, som i teorien var blindt lojale. Men kalifene tok feil. Snart var herskerne fanger i sine egne palasser, der slavesoldatene bestemte alt. Få hele historien i det nye HISTORIE-nummeret!

20. september 2018

Nytt Historie ute nå!

Vil du abonnere på Historie? Her får du de beste tilbudene

I årets 12. utgave av HISTORIE kan du blant annet få med deg:

Indianere lagde gåtefulle streker i sanden: SOS til gudene

Et virvar av mystiske figurer og kilometerlange streker er tegnet i den knusktørre ørkenen ved kysten av Peru. I flere tiår har forskere kjempet for å forstå betydningen av de rundt to tusen år gamle tegningene. Nå har de kommet til at nazcalinjene må ha fungert som kultsteder der innbyggerne har møttes for å trygle gudene om livgivende vann.

Slavehær holder kalifen som gissel

Midtøstens kalifer stolte ikke på de lokale soldatene sine. Løsningen var å bygge opp en elitehær av tyrkiske vantro, som i teorien var blindt lojale. Men kalifene tok feil. Snart var herskerne fanger i sine egne palasser, mens slavesoldatene bestemte alt.

Luftangrep hjalp dødsdømte motstandsfolk: Bombet ut i friheten

Fengselet i den nordfranske byen Amiens er i februar 1944 fylt til bristepunktet med motstandsfolk. Tyskerne har dømt flere av dem til døden, og i desperasjon trygler motstandsbevegelsen britene om å bombe fengselet, slik at de kan unnslippe. Frigjøringsaksjonen blir en av de dristigste under andre verdenskrig.

Kanskje du er interessert i