Etter som krigslykken snudde, ble Hitler stadig mer innesluttet, noe figuren i Madame Tussauds vokskabinett i Berlin illustrerer helt utmerket. 

© Shutterstock, Getty Images

Ulveskansen: Livet i bunkeren knekket Hitler

Hitler tilbrakte over 800 dager i sitt hemmelige hovedkvarter - Ulveskansen. Her holdt han sine generaler i stramme tøyler og ledet offensiven mot Sovjetunionen. Men livet i Ulveskansen tok hardt på Hitler, og snart så han fiender overalt.

8. august 2019

I juli 1944 er feltmarskalk Wilhelm Keitel underveis mot Tysklands østligste avkrok. Som alltid når Hitlers nærmeste militære rådgiver flyr til Ulveskansen, kikker han ut gjennom ruten og lar blikket saumfare bakken.

Under ham strekker et teppe av skog seg så langt øyet rekker, men feltmarskalken sitter ikke og nyter synet av uberørt natur. I stedet slår han i hjel tiden med den harmløse spøken: Finn Hitlers hovedkvarter.

I motsetning til fiendtlige spionfly vet feltmarskalken også hvor han skal lete, for Ulveskansen er anlagt i en skog 8 km øst for den østprøyssiske byen Rastenburg.

Enorme betongbunkere, veier og en togperrong burde ellers være vanskelig å skjule, men Keitel får heller ikke denne gangen så mye som et glimt av Hitlers hovedkvarter fra luften.

Et sted under feltmarskalkens fly vandrer Hitler hvileløst rundt i Ulveskansen mens sommervarmen, malariamygg og motgang langsomt tapper Føreren for livsgnist. 

I løpet av sine vel 800 dager i Ulveskansen forvandles Nazi-Tysklands sterke mann fra en karismatisk og inspirerende leder til en nedbrutt og desillusjonert galning. 

Den italienske diktatoren Benito Mussolini besøkte Hitler i Ulveskansen flere ganger.

© Imageselect

Hvis du går ned i kiosken og kjøper det nye HISTORIE byr vi på en rundtur i Hitlers hemmelige bunker. Du får alle detaljer om Hitlers liv i Ulveskansen samt en detaljert rekonstruksjon av hvordan gemakkene var innrettet.

Du kan også tegne abonnement på HISTORIE, og med på kjøpet får du da fire unike digitale spesialnumre om 2. verdenskrig sendt direkte til din in-box.

Når du abonnerer på HISTORIE får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historiemagasin. I ditt første nummer får du historien om Hitlers dager i Ulveskansen.
  • 4 enestående digitale spesialnumre om 2. VERDENSKRIG
  • Trådløse In-ear høretelefoner med aktiv støyreduksjon
  • Fri tilgang til HISTORIEs digitale arkiv – der du kan lese de siste 12 numrene av bladet

Kanskje du er interessert i