Velkommen til Historie nr. 17/2012

Les blant annet om maktkampen i Kreml etter Stalins død, om smuglerubåten som lurte britene, om jagerflyet Spitfire, luftens ballerina, og om romerfortene som ble reist som byggesett.

9. november 2012

Kloke menn i krig

Det krever som kjent både mot, utholdenhet og styrke for å beseire en fiende. Men det krever også kløkt, og det er derfor jeg synes historien om den tyske kapteinen König er så fascinerende.

To ganger i løpet av første verdenskrig brøt han den britiske sjøblokaden med ubåten Deutschland der han fraktet blant annet rågummi og medisiner fra USA til Tyskland.

Heldigvis, er det fristende å si, tok hellet slutt for Tyskland og Deutschland da ubåten året etter ble overtatt av den tyske marinen. Men det er ikke til hinder for at historien om den slu kaptein König og hans eventyrlige ferder er vanskelig å legge fra seg. Jeg tror ikke du kommer til være uenig i det.

Solgte Eiffeltårnet

Andre og mer seierrike militære enheter er også blitt båret frem av intelligente personer. Eksempler? De modige pilotene i Royal Air Force og den fryktløse romerske hæren hadde neppe hatt en slik suksess på sine respektive kamparenaer som de faktisk hadde, uten henholdsvis jagerflyet som het Spitfire, og fortene som legionærene bygde opp fra ingenting hver kveld. Begge deler ble pønsket ut og utviklet av oppfinnsomme ingeniører.

Artiklene om kaptein König, Spitfire og de romerske fortene som ble reist som byggesett, kan man hygge seg med i det nye nummeret av HISTORIE. Der kårer vi også historiens ti mektigste vikinger og forteller blant mye annet om Robert V. Miller, som solgte Eiffeltårnet to ganger.

God fornøyelse


Tonny Vorm


Slik får du tak i Historie

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er bare kr 62,95.

Du kan også bestille abonnement på blader som kommer - du får to numre og en flott velkomstpakke for bare kr 39,50 + kr 29,50 i ekspedisjonsgebyr. Les mer og bestill her.

Kanskje du er interessert i