Wikipedia
Abraham Lincoln

Abraham Lincoln ble offer for fake news

I 1864 lå Abraham Lincoln an til å bli gjenvalgt som president, men Demokratene kom med en vill historie som viste seg å være orkestrert av en fremstående journalist.

Da Abraham Lincoln ble innsatt som president i 1860, sto han bak den største omveltningen i amerikansk historie siden løsrivelsen fra Storbritannia i 1783.

Presidentens ønske om å avskaffe slaveriet utløste den amerikanske borgerkrigen mellom USAs sørstater og nordstater som varte fra 1861 til 1865.

Nordstatene vant slaget om USA, og etter årtiers status som slaver kunne den svarte svarte befolkningen endelig kalle seg frie menn.

Likevel var det ikke bare på slagmarken at slaget om USAs fremtid ble utkjempet.

I begynnelsen av Abraham Lincolns kampanje for å bli gjenvalgt som landets president ble han offer for en "fake news"-kampanje orkestrert av Demokratene.

Abraham Lincoln ønsket ny amerikansk rase

Den 17. februar 1864 holdt Ohios demokratiske kongressmedlem Samuel Cox en tale for kongressen.

Han hadde "bevis" for at Abraham Lincoln og Republikanerne planla å løse USAs raseproblem med en kampanje som skulle fremme ekteskap mellom hvite og svarte og dermed bane vei for en ny "amerikansk rase".

Beviset for de sjokkerende påstandene holdt Samuel Cox i hånden under hele talen - en 72 sider lang pamflett med tittelen "Raseblanding: En teori om blandingen av den amerikanske hvite mann og negeren" (Engelsk: “Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro".).

I trykksaken, som sirkulerte i storbyen New York, kunne man blant annet lese "at den blandede rasen er den hvite rase mentalt, fysisk og moralsk overlegen," og at "det ideelle menneske kun kan oppnås ved å blande sammen de ulike rasene på jorden."

"Den blandede rasen er den hvite rasen mentalt, fysisk og moralsk overlegen" Fra pamfletten: Miscegenation: A Theory of the Blending of the American White Man and Negro
Miscegenation
© Wikipedia

"Pamflettens forferdelige synspunkter om å blande rasene har vært en del av abolisjonistenes (forkjemperne for avskaffelse av slaveriet, red.) mål i årevis," tordnet Samuel Cox foran kongressen mens han viste frem en rekke brev underskrevet av flere av landets abolisjonistiske avisredaktører som støttet pamfletten.

En stemme på Abraham Lincoln og Det republikanske parti var med andre ord en stemme på en fremtid hvor den hvite manns overherredømme ville bli trampet i stykker av en ny "blandingsrase" av hvite og svarte, det måtte man forstå på Samuel Cox.

Abraham Lincoln tidde i hjel fake news

Kongressmedlemmets tale ble trykket i flere av landets aviser, noe som fikk "skandalen" til å blusse opp enda mer.

Det skjedde bl.a. med en rekke anti-republikanske satiretegninger av Abraham Lincoln og andre fremtredende republikanske politikere og abolisjonister i ferd med å kurtisere svarte kvinner.

The miscegenation ball

Pamfletten om raseblanding førte til en rekke politiske satiretegninger som bl.a. viste hvite republikanere og svarte kvinner danse og flørte med hverandre i hovedkvarteret for Abraham Lincolns presidentkampanje.

© Wikipedia

Abraham Lincoln og Det republikanske parti uttalte seg aldri offentlig om "skandalen", men fokuserte i stedet på å trekke seg seierrikt ut av borgerkrigen.

En rekke viktige seire over Sørstatene sommeren 1664 fikk presidentens popularitet til å stige, og Abraham Lincoln endte med å få 55 % av stemmene ved presidentvalget i USA samme år.

Etter valget kom det frem at pamfletten var en forfalskning og at hele skandalen var nøye orkestrert av redaktøren for New York-avisen "The World", David Goodman Croly, og hans journalist George Wakeman.

Men det ble ikke siste gang at Demokratene forsøkte å kuppe seg til makten med fake news.

Ved mellomvalget i 1898 iverksatte Demokratene en skremmekampanje i landets aviser der de portretterte den svarte mann som en farlig voldtektsmann for hvite kvinner.

Målet var å fjerne de valgte politikerne fra posten i den svarte mønsterbyen Wilmington i sørstaten North Carolina. Tiltaket lyktes, og byen ble overtatt av hvite nasjonalister etter valget.