Amerikanerne velger krigshelter som presidenter

Offiserer – helst med krigsrfaring - står høyt i kurs når amerikanerne går til presidentvalg. Hele 32 av USAs 44 tidligere presidenter har vært i uniform. Her kan du møte de mest fargerike av dem.

Dwight D. Eisenhower er bare en av mange amerikanske presidenter med en strålende fortid i militæret.

George Bush senior

USAs president: 1989-1993

Meldte seg til militærtjeneste etter Japans angrep på Pearl Harbor i desember 1941. Bush senior besto eksamenen sin på pilotskolen tre dager før 19-årsdagen sin, og ble dermed den nestyngste piloten i flåtens luftvåpen.

Under 2. verdenskrig fløy han 58 oppdrag. Han kastet blant annet torpedoer fra sitt Grumman TBM Avenger-fly, ble truffet av japansk antiluftskyts og fløy hjem til basen med brennende motor. Bush senior ble dekorert fire ganger for innsatsen sin.

Allerede tidlig i livet opparbeidet George Bush senior seg tung militær erfaring, og han brukte blant annet denne da han som visepresident besøkte Beirut etter bombeangrepene i 1983.

© Randy Gaddo

Jimmy Carter

USAs president: 1977-1981

Meldte seg til flåten i 1943, men ble først ferdiguddannet som sjøoffiser i 1946. Han ble overført til ubåtstjeneste og uddannet til ubåtskaptein i 1948. I 1952 og 1953 deltok han i flåtens forsøk med atomdrevne ubåter.

Da Jimmy Carter ble president i 1977 var han allerede utdannet sjøoffiser og ubåtskaptein.

© The United States Library of Congress's Prints and Photographs division

John F. Kennedy

USAs president: 1961-1963

John F. Kennedy hadde kommandoen over en torpedobåt som ble seilet i senk av en mye større japansk destroyer utenfor Salomonøyene i Stillehavet under 2. verdenskrig. Kennedy brakt en de skadede mennene i sikkerhet ved å svømme svømme 5,6 km i åpent hav.

Den sårede soldaten var iført redningsvest, og ble trukket av Kennedy – snoren holdt den kommende presidenten mellom tennene. Da mennene hans nådde land, svømte Kennedy ytterligere 4 km for å finne en annen øy hvor det var vann og kokospalmer. Kennedy ble dekorert for redningsaksjonen.

Før han ble president mottok John F. Kennedy medalje og stor militær heder for innsatsen sin i Stillehavet.

© U.S. federal government

Dwight D. Eisenhower

USAs president: 1953-1961

Dwight D. Eisenhower “Ike” var øverstbefalende for de allierede i Europa under 2. verdenskrig, og sto i spissen for D-dagen i 1944. Etter krigen avviste han først kategorisk å gå inn i politikk, men krigshelten lot seg imidlertid overtale og vant presidentvalget med klar margin.

LES MER: Bli klokere på presidentvalg i USA

Rutherford B. Hayes

USAs president: 1877-1881

Hayes er rekordinnehaver i kategorien ”nyere president som har blitt såret flest ganger i krig.” Hele fem ganger måtte Hayes til behandling under den amerikanske borgerkrigen – de verste skadene fikk han under slaget om South Mountain i 1862, hvor en geværkule splintret en knokkel i den venstre armen hans.

Andrew Jackson

USAs president: 1829-1837

Er den eneste av de amerikanske presidenter som har sittet i krigsfangeleir. Under den amerikanske uavhengighetskrigen ble Andrew Jackson tatt til fange av britene i 1779. Han var kurér for de amerikanske opprørerne, og bare 13-år gammel ble Jackson kastet i fangeleir hvor han nesten døde av sult.

Andrew Jackson var bare 13 år da han, som den eneste amerikanske presidenten noensinne, ble tatt som krigsfange.

© Alexander Hay Ritchie, the United States Library of Congress's Prints and Photographs division

James Buchanan

USAs president: 1857-1861

Er den eneste amerikanske presidenten som ikke ble forfremmet til offiser i løpet av militærtjenesten sin. I 1814 deltok Buchanan i den britisk-amerikanske krig som menig soldat i et dragonregiment, og han var med til å forsvare byen Baltimore mod britene.

Også James Buchanan hadde en karriere i militær, men kun som menig soldat.

© John Henry Brown - White House Research