Spåkone ville bli USAs første kvinnelige president

Hun ville sikre likestilling og stemmerett til kvinner, men ble i stedet anklaget for uanstendighet og sendt i fengsel. Møt Victoria Woodhull, USAs første kvinnelige presidentkandidat.

"Jeg kunngjør herved mitt kandidatur til presidentposten. Jeg forventer kritikk, men stoler på at ingen betviler min oppriktighet," sa Victoria Woodhull da hun - som første kvinne noen gang - prøvde å bli USAs presidentkandidat i 1872 for "Equal Rights Party". Til slutt måtte hun imidlertid se seg slått av nettopp tvil og kritikk.

Upassende holdninger

Victoria Woodhull var nemlig ikke bare politiker. Hun var også spåkone og synsk, og så var hun den første kvinnelige børsmegleren på Wall Street. Sammen med sin søster sto hun dessuten bak avisen Woodhull and Claflin's Weekly, som blant annet skrev om sosiale reformer, kvinners stemmerett, skilsmisse og prevensjon.

Hennes aktivistiske fremferd og visjoner om likestilling og stemmerett til kvinner gjorde henne populær i flere kretser, men den skaffet henne også uvenner. Mange fant hennes holdninger og hang til spiritualitet upassende, og at hun giftet seg tre ganger og hadde enda flere forhold, ble ansett som helt uakseptabelt.

LES MER: Bli klokere på presidentvalg i USA

I 1872 tegnet Thomas Nast en karikatur av Victoria Woodhull der hun ble fremstilt som Satan.

© United States Library of Congress

En skamløs heks

Da Victoria Woodhull tre dager før valgdagen offentlig anklaget en høytstående og politisk aktiv prest fra Brooklyn for utroskap, ble det slutten på hennes presidentkandidatur.

Hun ble arrestert for uanstendighet og varetektsfengselet for å drive en sjofel avis.

Selv om hun ble frikjent, var det for sent: Omdømmet hennes hadde fått seg en alvorlig knekk. Stemplet som en "motbydelig vaneforbryter" og en "skamløs heks" måtte hun gi opp drømmen om å bli USAs første kvinnelige president.