USAs spinnville presidentkandidater

USA flommer over av sære personligheter som gjennom tidene har stilt opp som kandidater til presidentjobben. Vi har samlet seks av de mest vanvittige forsøkene på å vippe motstanderen av pinnen.

Homer A. Tomlinson

Homer erklærte at han var "Kongen av Verden"

Fem ganger kunne velgerne glede seg over New York-presten Homer A. Tomlinson. Fra 1952 til 1968 prøvde han med usedvanlige erklæringer å bli valgt som presidentkandidat.

Tomlinson var tidligere reklamemann og brukte sin markedsføringsekspertise til å gjøre sitt budskap kjent. Han ville bytte ut skattesystemet med en tiende til kirken og gikk inn for å opprette et nytt "rettferdighetsdepartement".

Men da han begrep at ingen støttet opp om programpunktene, utropte han seg i stedet til "Kongen av Verden", et budskap han fremførte ved 101 seremonier verden rundt iført forgylt gullkrone, sittende på en klappstoltrone og med en oppblåsbar globus ved siden av seg.

Gabriel Green

Romvesener førte Greens politikk

Ufologen Gabriel Green stilte som presidentkandidat to ganger, nemlig i 1960 og 1972.

Han sverget på å ha hatt kontakt med romvesener og mente at han hadde sett flere hundre flygende tallerkner i løpet av sitt liv.

Han forsøkte faktisk å overbevise sine landsmenn om at han flere ganger hadde hatt fysisk kontakt med vesener fra planetene Mars og Venus, stjernen Alfa Centauri og stjernehopen Pleiadene.

I 1960 stilte han opp mot Richard Nixon og John F. Kennedy med en litt annerledes økonomisk og sosial politikk - den var nemlig basert på informasjon han påsto at han hadde mottatt fra romvesener.

Holdningene hans gikk ikke helt hjem hos velgerne, så Green trakk sitt kandidatur og ga i stedet sin stemme til John F. Kennedy.

LES MER: Bli klokere på presidentvalg i USA

Pat Paulsen

Komiske Pat ble en evighetskandidat

Komikeren Pat Paulsen stilte som kandidatg hele seks ganger nemlig i 1968, 1972, 1980, 1992 og 1996.

Etter en karriere som soloartist ble han i 1967 hyret inn av datidens berømte komikerbrødre The Somthers Brothers til deres grenseløse og kontroversielle satireshow som tok for seg rasisme, USAs presidenter og Vietnamkrigen.

Pat Paulsen inntok lederrollen i et parti han kalte "Straight Talking American Government". Hver gang han prøvde å bli valgt til kandidat sparte han ikke noe når han presenterte sin politiske erklæringer gjennom parodier på typiske valgkampslagord og tomme valgløfter.

Under en av opptredenene sa han: "Om jeg vil slette statsgjelden? Selvfølgelig, hvorfor ikke?" Og da han ble spurt om sitt kandiatur til valget i 1968, sa han: "Hvorfor ikke? Jeg kan ikke danse, men jobben har en fin pensjonsordning som gir meg masse penger når jeg blir pensjonist.

Festlig nok klarte han aldri å bli valgt.

Joe Walsh

Rockestjernen lovte gratis bensin til alle

I 1980 var det ingen hvem som helst som forsøkte å bli stemt frem som kandidat til presidentvalget - det var selveste Joe Walsh fra rockegruppen Eagles.

Den garvede gitaristen stilte med slagordet: "Gratis bensin til alle" samt et løfte til alle om at hiten hans, "Life's Been Good", skulle bli landets nye nasjonalsang. Selv om slagordet fikk enorm mediedekning, var det ikke nok for populære Walsh til å vinne nominasjonsvalget.

Men selv om han hadde klart det, ville han likevel blitt slått av alderen. En kandidat må være minimum 35 år for å bli valgt - Walsh var bare 33 år gammel.

Henry Skillman Breckinridge

Fekteren ble sablet ned av velgerne

I 1936 stilte OL-fekteren Henry Skillman Breckinridge opp mot den demokratiske førstekandidaten, Franklin D. Roosevelt.

Allerede i 1920 deltok han i OL i Belgia der han stilte opp med U.S. Olympic Fencing Team og hentet hjem en bronsemedalje. Åtte år senere ble han kaptein på laget, som han førte frem til deltagelse i et nytt sommer-OL. I tillegg til å fekte var kandidaten også en habil tennisspiller.

Men suksessen i sportens verden hjalp ham ikke i kampen mot Roosevelt. Den fekteglade kandidaten tapte med glans da Roosevelt fikk hele 93,19 % av stemmene.

Joshua Abraham Norton

Keiseren som utryddet kongressen

Denne personen stilte aldri opp som presidentkandidat, men fortjener likevel en omtale her. For Joshua Abraham Norton hoppet bukk over kandidaturet, utslettet Kongressen og utnevnte seg selv til keiser.

Etter å ha gått konkurs i et fåfengt forsøk på å selge ris vendte Norton tilbake til San Francisco i 1859. Fattig, men mer enn rik på stormannsgalskap utropte han seg selv via et hopetall av lokalaviser til keiser av De Forente Stater og tok navnet Norton 1.

Men det gikk jo ikke an å utrope seg til keiser i et land som allerede hadde en fungerende statsledelse. Så allerede samme år utstedte han et dekret der han kunngjorde at Kongressen var å anse som annullert.

Men da Kongressens medlemmer ikke gikk med på å la seg annullere, meddelte Norton 1. at han aktet å sende sin hær ut for utrydde dem alle sammen. Det skjedde aldri i virkeligheten, men i keiserens eget hode og rike eksisterte ikke Kongressen mer.

Senere innførte han sin egen valuta, og i 1872 bestemte han at folk som brukte ordet "Frisco" skulle bøtelegges.

Den eksentriske keiseren var så avholdt i lokalsamfunnet at da han døde, ble kisten fulgt til graven av hele 30 000 mennesker.