Diaa Albukaai and Kévin Guadag

Arkeolog: Steindragenes mysterium er løst

Fra luften ligner de på drager, men var de menneskeskapte steinsettingene i virkeligheten landingsbaner for ufoer? Nei, forklaringen er en helt annen, sier fransk forsker.

Sett fra luften ligner de på drager, men hva ørkenens mystiske steinformasjoner opprinnelig ble brukt til, har hittil vært et mysterium.

«Det er tusenvis av dem i Nord-Afrika og Nord-Amerika», forklarer professor Dani Nadel fra universitetet i Haifa. I tillegg har arkeologer funnet de traktformede steinsettingene i knusktørre regioner i Kasakhstan, Usbekistan og Tibet.

Noen har foreslått at «dragene» var forsvarsverker eller kalendersystemer fra oldtiden – eller til og med landingsplasser for romvesener. Nå vet vi endelig svaret.

Noen steder ble fellene anlagt så de førte flokkdyr til en avgrunn.

© David Kennedy/RCU/AAKSAU

Trakter førte dyrene i døden

Ny forskning avslører at de traktformede «dragene» er utspekulerte feller til å fange flokkdyr i.

«Orienteringen av ‘munnen’ på disse fellene støtter teorien om at de ble oppført for å fange migrerende flokker av dyr, forklarer professor Rémy Crassard fra Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning.

Fellene ble bygget i steinalderen i områder som på den tiden ikke var ørken, men frodige beitemarker. De traktformede konstruksjonene førte dyrene inn i et innhegnet område hvor jegerne lå på lur.

Her ble dyrene enten drept med spyd og piler eller ført til en avgrunn, hvor de styrtet i døden.

Fellene gjorde det mulig for jeger-samlerne å nedlegge nok dyr til å brødfø stammen sin i lang tid.