Kyrne løp i panikk over jordene, mens bøndene skrek og korset seg. For folk og fe anno 1888 var det djevelen selv som kom putrende i et noe sært kjøretøy langs den støvete landeveien mellom Mannheim og Pforzheim i Tyskland.
Kjøretøyet var ikke trukket av hester, i stedet gikk de tre hjulene rundt av seg selv. På toppen av det hele var det en kvinne som styrte! Noe slikt hadde ingen sett før.
Det var langt fra noen djevel som satt bak styrespaken. Den målrettede kvinnen var Bertha Benz, gift med den tyske ingeniøren og oppfinneren Karl Benz.
Etter flere års systematisk arbeid hadde han fått bygd det han kalte «et hesteløst kjøretøy», men oppfinneren var usikker på om han skulle sette det i produksjon. Bertha var imidlertid ikke i tvil: Karls oppfinnelse var fremtiden.
Tidlig om morgenen 5. august 1888 hadde Bertha derfor sneket seg ned i garasjen sammen med sine to sønner, Richard på 14 og Eugen på 15, mens Karl lå og sov.
Planen var å kjøre til foreldrene i Pforzheim, litt over ti mil unna. Dristig, ettersom Karls trehjulte vogn til nå bare hadde kjørt et par kilometer i ett strekk.
Hele familiens fremtid lå i den kostbare maskinen, så for ikke å uroe ektemannen hadde Bertha lagt en lapp til ham på kjøkkenbenken:
«Vi drar til Pforzheim for å besøke besten og besta». I samme slengen forklarte hun Karl at det sto mat i spiskammeret, for turen kom til å ta flere dager.
Fra garasjen hadde de sammensvorne trillet kjøretøyet lydløst ut på veien, og etter at guttene hadde satt svinghjulet i gang for å starte motoren, hoppet de opp på passasjerbenken til sin mor.
Bertha flyttet girstangen på venstre side frem, og det trehjulte kjøretøyet begynte å bevege seg fremover. Verdens første utflukt i bil var i gang.