Disse utskuddene ble ­verdensstjerner

De fleste som opptrådte i freakshow hadde ­sjeldne genetiske sykdommer, blant annet “dyremennesker” som ­Apepiken og Selgutten. I andre tilfeller hadde uheldige påvirkninger under graviditeten ført til misdannelsen. HISTORIE gir deg listen over de mest berømte utskuddene.

Store plakater reklamerte for omreisende freakshow.

© Bridgeman

Siamesiske tvillinger vakte oppstandelse

Begrepet siamesisk tvilling stammer fra Chang og Eng fra Siam. Tvillingbrødrene, som var sammenvokst ved brystbeinet, ble verdensstjerner, og inspirerte andre impresarier til å sette «naturens feilgrep» på plakaten. Et annet berømt tvillingpar var ­Rosa og Josepha Blazek.

Da Rosa ble gravid og fødte en sønn, kastet europeiske aviser seg ivrig over saken, og trykte fantasifulle historier om de siamesiske tvillingenes sexliv.

Såkalte parasittvillinger var også en attraksjon. Den firbeinte damen, Myrtle Corbin, kunne for eksempel vise frem et ekstra sett bein som hang mellom hennes egne.

Medisinsk forklaring: Siamesiske tvillinger er eneggede tvillinger, der egget ikke har delt seg helt. Hvis en tvilling vokser på bekostning av den andre, kan enkelte lemmer fra tvillingen som aldri ble ferdig utviklet, henge utenpå den andre, som en såkalt parasittvilling.

Brødrene Chang og Eng fra Siam innledet freakshowets æra i 1830-årene.

© Kobal Collection

Frodig hårprakt på plakaten

Ethvert freakshow med respekt for seg selv hadde en skjeggete dame eller et ­behåret dyremenneske av et eller annet slag på plakaten.

Blant berømthetene var Hundemannen Jo-Jo, Løvemannen Lionel og den vesle, skjeggete jenta Krao med tilnavnet ­«Darwins Missing Link».

Medisinsk forklaring: Skjegg­vekst hos kvinner skyldes ofte overproduksjon av mannlig kjønnshormon, mens bærerne av genmutasjonen hypertrikose får hele kroppen dekket av et tykt lag med hår.

Den skjeggete damen, Krao, ­ble døpt The Missing LInk.

© Polfoto/Corbis

Handikappede ble til dyremennesker

Selgutten Sealo, hummergutten ­Grady Stiles og pingvin­jenta Mignon. De briljerte alle på scenen ved å prestere dagligdagse gjøremål som å barbere seg, rulle sigaretter eller skrive på maskin til tross for sine misdannede lemmer.

Medisinsk forklaring: Sykdommen fokomeli gir luffelignende hender og føtter. Ektrodaktyli får hendene til å minne om hummerklør, fordi de midterste fingrene mangler, og arthrogryposis ­multiplex congenita forårsaker permanent bøying i leddene helt fra fødselen.

LES MER: Vanskapte tjente penger på sine misdannelser

«Selmannen Sealo» gikk av med ­pensjon etter 35 år i manesjen.

© Getty Images

Kjemper hadde gigantsuksess

Bare høyden kunne lede til en karriere innenfor freakshowene. «Kjemper» og «dverger» var ekstremt populære.

Særlig elsket var den kortvokste General Tom Thumb, som sies å ha blitt kysset av mer enn en million ­kvinner.

Han ble en rik mann, og giftet seg i 1863 med den ettertraktede – og kortvokste – Lavinia Warren.

Toms forlover var rivalen Commodore Nutt, som tidligere hadde kurtisert Lavinia. Alle parter i trekantdramaet målte rundt en meter på sokkelesten, men hadde samme proporsjoner som vanlige mennesker.

Det lå også romantikk i luften mellom Barnum's-kjempen Anna Haining Swan og Kentucky-kjempen Martin Van ­Buren Bates.

De giftet seg i 1871. Ekteparet målte ­henholdsvis 227 og 241 centimeter.

Medisinsk forklaring: De fleste kortvokste lider av akondroplasi, en spesiell type dvergvekst som gir et relativt stort hode og korte bein i forhold til resten av kroppen.

Kjemper lider oftest av gigantisme, som skyldes overproduksjon av veksthormon fra hypofysen.

Anna Swan raget godt opp over gjennomsnittet. Hun var gift med en annen kjempe, kaptein Bates. Til sammen målte de nesten fem meter.

© Getty Images

Alle ville se deformert kranium

Handikappede født med små, spisse ­kranier ble raskt døpt knappenåls­hoder eller ­aztekerbarn.

Den mest berømte var Schlitzie. Han var bare 122 centimeter høy, mentalt på samme stadium som en treåring, snakket bare med enstavelsesord, og brukte bleie. Men han elsket å danse, synge og være midtpunkt, så sirkuslivet passet ham godt.

Han hadde heller ikke noe særlig valg, for ingen visste nøyaktig hvor og når han var født, eller hvem foreldrene hans var.

Som baby ble han overlatt til et omreisende sirkus, og siden påtok forskjellige kollegaer og sjefer seg rollen som verge for ham.

Medisinsk forklaring: Misdannelsen, kalt mikrokefali, skyldes en genfeil eller forårsakes av alkoholisme, diabetes eller vannkopper under graviditeten.

De populære «knappenåls­hodene» var på samme mentale stadium som en treåring.

© Kobal Collection

Umake par fant hverandre

Jeanie, «den halve jenta», og Al Tomaini, «den italienske kjempen», giftet seg i 1936. Og apekvinnen Percilla ble forlovet med sin Emmit, «mannen med alligatorhud», i 1938.

De var stjerner hver for seg, og da de ble forent i sine umake ekteskap ble de enda større trekkplastre: verdens merkeligste ektepar, het det på plakatene.

Begge parene møtte hverandre på sirkus, ble gift på sirkus og levde sammen på sirkus til de gikk av med pensjon.

Les enda mer om de bisarre freakshowene

Jeanie, som var født uten bein, og den 223 cm høye Al var lykkelig gift i 26 år.