Kostymer og musikk låner fra nåtiden
«Bridgerton» følger den unge adelskvinnen Daphne Bridgerton, som i likhet med mange andre gifteklare jenter i overklassen leter etter en ektemann som kan forsørge familien hennes økonomisk.
I løpet av den årlige ballsesongen blir hun utpekt som dronningens kjæledegge, og samtidig blir hun tiltrukket av den mørke og mystiske hertugen av Hastings, Simon Basset. Snart lager kjendisparet overskrifter i sladrepressen.
Serien er like deler skamløs såpeopera og storslått kostymedrama fritt etter Jane Austens dreiebok – tilsatt erotikk og et moderne persongalleri bestående av hvite og fargede skuespillere.
Det er forfriskende å se nyanser av svart og brunt i de notorisk hvite kostymedramaene. Og fargerikdommen er ikke grepet helt ut av luften: Det anslås at det bodde opptil tjue tusen svarte i England på begynnelsen av 1800-tallet, men flertallet var slaver eller tidligere slaver.
Når serien postulerer at svarte menn og kvinner gikk på dansegulvet med den hvite overklassen, er det revisjonistisk historiefortelling nesten uten grunnlag i virkeligheten.
Det finnes noen få eksempler på svarte som var heldige nok til å klatre på samfunnets rangstige. Mest berømt er den tidligere slaven og senere proffbokseren Bill Richmond, som var venn med lord Byron og levde et liv i luksus. Richmond, som har tjent som inspirasjon for bokseren Will Mondrich i serien, var imidlertid unntaket. Det store flertallet av svarte befant seg på bunnen av samfunnet.
I «Bridgerton» forklares tilstedeværelsen av svarte hertuger med at kona til den sinnssyke kong Georg 3., dronning Charlotte, er svart. For å gjøre overklassen mer mangfoldig deler hun ut grevskaper og hertugdømmer til svarte. Det er svært usannsynlig – men ikke helt umulig – at dronning Charlotte hadde svarte aner i virkeligheten. Men det var ingen svarte slaver som ble slått til adelsmenn.
Det innrømmer også skaperen av serien, Chris Van Dusen.
«Det er en verden skapt i et nytt bilde. Målet vårt med serien var å blande historie og fantasi på spennende måter», sa han i et intervju etter premieren på den første sesongen.
Denne blandingen av fiksjon og fakta gjenspeiles også i seriens visuelle uttrykk. Ifølge kostymeavdelingen selv har de 238 ansatte der gitt kjolene og antrekkene en «ung og vågal» stil som får 1813 til å minne litt om nåtiden. Og de adelige parene inntar dansegulvet til strykerutgaver av moderne popmusikk. Når det spilles opp til dans, blir det svært så tydelig i hvilken grad den kunstneriske friheten trumfer fakta.
Glamour er langt fra virkeligheten
«Bridgerton» sparker britisk periodedrama inn i en ny tidsalder med et moderne galleri av hvite og svarte skuespillere og nok sengesprell til å få Jane Austen til å rødme. Som et glanset eventyr om kjærlighetskvalene hos de rike og berømte fungerer serien upåklagelig.
Som historisk dokument om en skjellsettende periode i Storbritannias historie er «Bridgerton» omtrent like usunn som de fete bløtkakene figurene mesker seg med.