Fabrikkeieren mente at verdenshistorien ble drevet frem av teknologi, handel og produksjon, og han var ivrig etter å skrive historie. Ifølge Ford kunne krigsskip og soldater aldri temme verden. Det kunne bilene hans.
Bileiere kunne besøke nabobyer og naboland, og lære at naboene også var venner. Ford mente at nettopp dette med tiden ville føre til verdensfred.
Fordlandia skulle fremme prosjektet og aktivt eksportere fred, moral og velstand til resten av verden.
Arbeidet gikk bra, selv om Henry Ford selv ikke reiste til Brasil. Hans betrodde folk sørget for at jungelen ble ryddet, og sågar et moderne bibliotek ble det plass til.
Lederne fra USA fikk også bygd et kraftverk, et sykehus og senere en nihulls golfbane. Det ble anlagt smale veier gjennom det uveisomme terrenget, og snart rullet den berømte, storselgende T-Forden rundt i Fordlandia.
Området tiltrakk seg en strøm av brasilianske arbeidere. De ble innlosjert i nybygde hus som til forveksling lignet amerikanske eneboliger fra Midtvesten.
Arbeiderne ble tilbudt 37 amerikanske cent om dagen for å tappe gummitrærne i jungelen. Lønnen ville vært grei selv i USA, og var omtrent det dobbelte av en vanlig brasiliansk lønn.
I helgene var brasilianerne til gjengjeld pålagt å danse square dance og delta i allsang. Henry Ford la også ned strengt forbud mot alkohol i hele Fordlandia; selv i private hjem var det straffbart å nyte en edel dråpe eller to.
Arbeidet foregikk i middagsheten
Snart fikk arbeiderne nok. Alkoholen ble stadig oftere tatt frem i ly av mørket, og en rekke prostituerte kvinner slo seg ned i utkanten av Fordlandia. Mennene var frustrerte – også over at gummitrærne ikke vokste som planlagt.
Det steinete, ufruktbare landskapet var vanskelig å dyrke, og vegetasjonen ble angrepet av insekter. Brasilianerne ble dessuten tvunget til å arbeide etter samme rutine som i USA: Fra 06.00 om morgenen til 15.00 om ettermiddagen, altså midt i den verste middagsheten.
Den vanlige arbeidstiden for brasilianerne var tidlig om morgenen og sent om kvelden.
Syntetisk gummi blir nådestøtet
Da opprøret i desember 1930 var slått ned, kjempet Fordlandia videre, til konkurrentenes forundring. I 1931 skrev bladet Indian Rubber Journal:
«I det tropiske landbrukets lange historie har det aldri blitt bygd opp et så enormt system på en så overdreven måte. Herr Fords forsøk er dømt til å mislykkes».