Library and Archives Canada

Gigantisk par var en verdenssensasjon

Som 18-åring nådde Anna Haining Swan en imponerende høyde på 2,43 meter. Anna ble først for alvor berømt da hun giftet seg med den tidligere sørstatskapteinen Martin Bates, som målte over 2 meter på strømpelesten.

Anna Haining Swan, verdenshistoriens nest høyeste kvinne, ble født i 1846 i Nova Scotia i Canada.

Som 18-åring var hun 2,43 meter høy. Sirkuspioneren P.T. Barnum lot seg begeistre av den enorme kvinnen. Han gjorde Anna til en av sine ­ho­ved­at­traksjoner, og fikk henne blant annet til å ­opp­tre sam­men med kortvokste Tom Thumb.

Annas berømmelse vokste for alvor etter at hun møtte Martin Bates, en tidligere sørstatskaptein som målte 2,34 meter på strømpelesten. De ble snart kjent som «verdens høyeste par», og mer enn 10 000 mennesker overvar bryllupet deres i 1871.

De fikk gaver fra hele verden, blant annet ga den britiske dronning ­Vic­to­ria dem hvert sitt lommeur i gull på størrelse med et tefat.

Paret ble viet i Saint Martin-in-the-Fields kirken i London 17. juni 1871.

© Wellcome Library, London

Fikk enorm baby på ti kilo

Paret opptrådte på store forestillinger og ble invitert til de fineste selskaper i både USA og Europa. Det de tjente brukte de på et spesial­bygd kjempehus i Ohio, der alle møbler var i nesten dobbel størrelse.

Anna fødte to barn, men begge døde etter få timer. Med en vekt på ti kilo har den ene babyen stadig rekorden som ver­dens største.

Anna trakk seg tilbake i starten av 1880-årene og døde i 1888, 41 år gammel.