Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Silkeveien hadde sin storhetstid under Han-dynastiet mellom 202 f.Kr.-220 e.Kr.

© Shutterstock
Samfunn - Handel

2000 år gammel avføring avslører Silkeveiens skitne hemmelighet

Ved å analysere pinnene som handelsreisende brukte til å tørke seg med, slår forskere fast at handelsreisende spredte sykdommer langs Silkeveien.

Når oldtidens handelsfolk reiste langs Silkeveien, tok de ikke bare varer med seg – de smittet også hverandre med parasitter.

Det slår en gruppe arkeologer fast i en rapport utgitt i juli.

For ved å analysere 2000 år gamle pinner med avføring har arkeologer fra University of Cambridge funnet egg fra parasitter som kommer langveisfra.

Egg ga det første beviset

Pinnene er funnet i en latrine på et hvilested i det nordvestlige Kina, der de reisende avleverte brev, byttet hester og ikke minst gjorde sitt fornødne.

Etter toalettbesøket tørker de seg med trepinner som de reisende hadde gjort litt mer behagelige ved å binde stoff rundt.

På stoffet har forskergruppen funnet små rester av avføring som de har studert i mikroskop. Analysen viste egg fra både rundorm, piskeorm, bendelorm og kinesisk flatorm:

"Dette beviser for første gang at de reisende langs Silkeveien virkelig var ansvarlige for spredning av infeksjonssykdommer", fastslår antropolog og forskningsleder Piers Mitchell.

Flatorm kom langveis fra

Ifølge Mitchell og resten av forskningsgruppen er eggene fra flatormer det største beviset på at sykdomsspredning fant sted på Silkeveien.

For parasitten kan bare formere og spre seg i sumpete områder, og ettersom latrinen er plassert i utkanten av et ørkenområde, har en reisende ifølge forskerne hatt parasitten med fra et område rundt 2000 km fra der hvor ormen er mest utbredt:

"At et menneske kunne reise så langt på Silkeveien med kinesisk flatorm viser at ruten fungerte som et sant smittemekka der infiserte mennesker kunne overføre sykdommer til de andre reisende", slår Mitchell fast.

Flatormen kunne blant annet forårsake gulsott og leverkreft.

Les også:

Handel

Norsk is holdt London frisk

20 minutter
Handel

Tulipaner skapte den første finansboblen

7 minutter
Handel

Hvordan fungerte trekanthandelen?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul