J.D. Dallet/Imageselect

Antikkens europeere elsket strutseegg

I oldtidens middelhavsverden kunne en dyktig kjøpmann tjene gode penger på handel med strutseegg.

Forskerne har lenge vært klar over at det foregikk en livlig handel med varer fremstilt av strutseegg fra bronsealderen (ca. 3000-1000 f.Kr.) og langt opp i jernalderen.

I Sør-Europa har arkeologene mer spesifikt funnet eksempler på eggeskall forarbeidet til krukker, kopper og andre slags beholdere.

Forskerne mener at det har vært snakk om luksusvarer, og de vet at strutseegg-gjenstandene ble importert fra Midøsten og Egypt.

Frem til nå har ingen kunnet si stort mer om handelen. Men i en ny studie har en gruppe fra britiske University of Bristol sett nærmere på fortidens strutseegg-bransje.

Strutsen kan bli opptil 2,75 m høy og veie ca. 150 kg.

© Shutterstock

Eggene stammet fra ville strutser

En inskripsjon fra ruinbyen Nimrud i våre dagers Irak antyder at datidens kongelige holdt strutser.

Men den nye studien påviser at egg fra tamme strutser ikke minner om dem som luksusvarene ble laget av. De forarbeidede eggene minner mer om egg fra villstrutser, fastslår forskerne.

"Det betyr at noen har vært nødt til å oppspore strustereir og stjele eggene. Det har vært farlig, for en struts kan drepe deg med et spark," forklarer lederen for forskergruppen, Tamar Hodos, til nettmediet Archaeology.org.