Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jamna-nomadene gjorde cannabis til en handelsvare i begynnelsen av bronsealderen.

Samfunn - Handel

Cannabishandel går 5000 år tilbake i tid

Forskere mener å ha funnet frem til historiens første cannabis-selgere.

Området vi i dag kjenner som grenselandet mellom Russland og Ukraina var i bronsealderen hjemsted for Jamna-nomadene. De var kjent som dyktige handelsfolk, og man mener at de for 5000 år siden grunnla en transkontinental handelsrute mellom Europa og Asia.

Samtidig øke forekomsten av cannabis i Øst-Asia kraftig. Og det var ikke tilfeldig. En ny undersøkelse fra Free University of Berlin tyder nemlig på at Jamna-nomadene solgte cannabis fra Europa til Asia.

En ettertraktet handelsvare

Forskerne har undersøkt cannabis-fibre fra Europa og Øst-Asia og kan konkludere at cannabis var en ettertraktet handelsvare:

"Cannabis var svært anvendelig i mange sammenhenger og på mange måter. Derfor ble planten dyrket med det primære formål å bli solgt videre," sier Tengwen Long, som er paleontolog ved Free University of Berlin. Han forteller at cannabis både ble brukt som medisin, som fibermateriale til tøyproduksjon og som rusmiddel.

Utbredt i Europa

Undersøkelsen rokker dessuten ved teorien om at Kina og det sentrale Asia var de første stedene der bruken av cannabis ble utbredt. Den grønne planten var nemlig også vanlig i både Europa og Øst-Asia. Men cannabis-handel ble ikke satt i system før bronsealderen.

Tengwen Long understreger imidlertid at cannabis bare var en liten del av handelen som foregikk på tvers av de to kontinentene:

"Der ble definitivt handlet med cannabis, men handelen i bronsealderen omfattet mange flere varer, som bronse, korn og hester," sier han.

Les også:

Terrorisme

Hardt mot hardt: Gisseldrama i Stockholm

25 minutter
Kultur

Når begynte kvinner å gå i bukser?

2 minutter
Seriemordere

Politiet famlet i blinde i jakten på psykopatisk seriemorder

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul