Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eksotiske fugler var svært populære i 1400-tallets Europa. Dyrene ble sett på som hellige og opptrådte ofte i religiøse malerier.

Samfunn - Handel

Papegøye avslører ukjent handelsrute til Australia

Oppdagelsen av en australsk fugl i et italiensk renessansemaleri tyder på at europeernes handelsruter på 1400-tallet nådde lenger enn hittil antatt.

Maleri av papegøye avslører handelsrute

Det er langt fra hverdagskost at en papegøye omskriver historien. Men nå ser det ut til at italienske Andrea Mantegnas maleri "Madonna della Vittoria" fra 1496 har bidratt til nettopp det. Bildet henger på Louvre-museet i Paris, og i bakgrunnen sitter en gultoppkakadu – en papegøyeart som lever i Australia, Indonesia og Ny Guinea.

Det underlige er at europeernes handelsruter på 1400-tallet ifølge historiebøkene ikke omfattet disse områdene. Derfor burde ikke europeerne hatt kjennskap til fuglen.

Gjør handelsrute eldre enn tidligere antatt

Den australske kunsthistorikeren Heather Dalton ved Melbourne University mener at fuglen på bildet, og ikke minst dens livaktige positur, tyder på at kunstneren har sett en levende fugl. Det betyr at Australia må ha vært sentrum for livlig handel tidligere enn man har trodd hittil.

"Det at en gultoppkakadu er avbildet på et europeisk maleri fra 1496, viser at handelsruter i Sørøst-Asia og Australia eksisterte før europeerne offisielt ankom", sier Dalton.

Hvem kom først til Australia?

Et kranium funnet øst i Australia i 2011 er datert til 1650. Det stammer fra en europeer, men offisielt ble området først oppdaget av britiske James Cook i 1770.

Et dyr som ligner en kenguru er tegnet i en portugisisk bok datert til 1580-1620. Nederlenderne kom til Australia i 1606, men andre kan altså ha kommet før dem.

Arabiske mynter fra 900-tallet er funnet nord i Australia. Handelsfolk fra Midtøsten kan ha besøkt området i middelalderen.

Les også:

Terrorisme

Hardt mot hardt: Gisseldrama i Stockholm

25 minutter
Kultur

Når begynte kvinner å gå i bukser?

2 minutter
Seriemordere

Politiet famlet i blinde i jakten på psykopatisk seriemorder

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul