Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På havbunnen har arkeologene blant annet funnet et sverd av bronse og flere kobber- og tinnbarrer, som ble brukt til produksjonen av bronse.

Samfunn - Handel

Skipsvrak avslører livlig handel i Europa

Allerede for 3000 år siden seilte britene varer til og fra resten av Europa. Det blir avslørt av et enestående bronsealderfunn i Den engelske kanal.

I Sør-England har en gruppe amatørarkeologer berget lasten fra et av de eldste skipsvrakene som noen gang er lokalisert. Lasten består av nesten 300 kobber- og tinnbarrer, og stammer fra rundt 900 f.Kr. Metallet var trolig på vei fra De britiske øyer til det europeiske fastlandet, der det skulle brukes i produksjon av bronse-våpen og -smykker.

Ifølge eksperter viser funnet at internasjonal handel i bronsealderen hadde langt større omfang enn antatt.

«Funnet er et håndfast bevis på kommunikasjon og handel. Disse folkene handlet akkurat slik som vi gjør i dag», sier ingeniør Jim Tyson, som deltok i bergingen.

Arkeologene har ennå ikke funnet restene av selve skipet, men antar at treverket kan være oppløst etter nesten 3000 år i vann. Ut fra lastens fordeling og plassering anslår ekspertene at fartøyet har vært drevet frem med årer og hatt plass til 15 sjømenn.

British Museum er nå i gang med å vurdere gjenstandene som er funnet for å fastslå deres nøyaktige alder.

Les også:

Terrorisme

Hardt mot hardt: Gisseldrama i Stockholm

25 minutter
Kultur

Når begynte kvinner å gå i bukser?

2 minutter
Seriemordere

Politiet famlet i blinde i jakten på psykopatisk seriemorder

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul