Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antoine Augustin Parmentier viser fram en potetplante for Ludvig 16. og Marie Antoinette i Versailles.

© UIG/Getty
Samfunn - Handel

Slik tok poteten over Europa

Når ble potet populært i Europa?

Poteten har sin opprinnelse i Sør-Amerika, der den ble dyrket allerede for 10 000 år siden. Planten kom til Europa på 1570-tallet, men de første potetsortene var dårlig egnet for Europas klima. Både bønder og botanikere så med skepsis på knollene, som ble oppfattet som uappetittelige eller rent ut sagt uspiselige. Poteter ble derfor bare dyrket i liten skala, hoved-sakelig i botaniske hager og mindre grønnsakshager.

På slutten av 1700-tallet økte potetens popularitet raskt. En av forskerne som bidro til å gjøre poteten populær, var franskmannen Antoine Parmentier, som propaganderte for dens rike næringsinnhold . På begynnelsen av 1800-tallet ble poteten basisføde i mange land – også i Norge. Potetens holdbarhet og høye næringsinnhold var en viktig årsak til at befolkningsveksten i denne delen av verden akselererte på 1800-tallet.

Les også:

Handel

Skostørrelsenes historie

1 minutt
Handel

Glemt historie: Britene gikk til krig mot slaveriet

23 minutter
Handel

Skipsvrak avslører livlig handel i Europa

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul