Verdens rikeste gjennom tidene.

Tidenes 5 rikeste – noen sinne!

Hvem er verdens rikeste person noen sinne? En sammenligning mellom ulike perioder og verdensdeler er vanskelig, men her er en sannsynlig toppliste!

Jacob Fugger (1459–1525) levde i tyske Augsburg og ble rik på gull, sølv og kobber.

© Albrecht Dürer

5. Jacob Fugger

Den tyske forretningsmannen Jacob Fugger ble under renessansen Europas rikeste mann ved å skaffe seg handelsmonopol på gull, sølv og kobber. Han lånte også penger til de tysk-romerske keiserne Maximillian og Karl V. Som takk ble Fugger adlet og fikk rett til å prege egen mynt i sin renessanseby Augsburg.

Den russiske tsaren Nikolaj II (1868–1918) skapte sin formue på slekten Romanovs enorme verdier.

© Earnest Lipgart

4. Tsar Nikolaj II

Russlands siste tsar, Nikolaj II, hadde en personlig formue som i dagens pengeverdi tilsvarer 300 milliarder dollar. Han var dermed den rikeste monarken gjennom tidene. Romanov-dynastiets overdådige livsstil fikk en brå slutt i og med den russiske revolusjonen i 1917. Tsarens eiendommer ble konfiskert og hele keiserfamilien ble drept av bolsjevikene i juli 1918.

Andrew Carnegie (1835–1919) opererte i Skottland og USA og ble rik på jernbane- og stålindustri.

© National Portrait Gallery

3. Andrew Carnegie

Den skotskfødte Andrew Carnegie kom til USA som tenåring og fikk en kometkarriere innen jernbane-industri. Han skapte det ekstremt lønnsomme stålimperiet Carnegie Steel Company. Carnegie mente at en businessmann burde vie første halvdelen av livet sitt på å skape seg en formue – og den andre til å gi den til veldedige formål. I 1901 solgte han selskapet sitt og finansierte i årene etter tusenvis av biblioteker. Han grunnla også en stiftelse som belønner personer som har utført heltedåder.

Amerikanske John D Rockefeller (1839–1937) bygde opp en formue på oljeutvinning.

© Library of congress

2. John D Rockefeller

Den amerikanske mangemilliardæren startet sin karriere som enkel regnskapsfører hos en grønnsaksgrossist. Han skapte sin formue gjennom selskapet Standard Oil, som i praksis skaffet seg monopol på det amerikanske oljemarkedet. Samtidig hadde han store eierandeler i gruveindustri og bankvesen.  

Rockefeller ble kraftig kritisert for sin tøffe forretningspraksis, men prøvde senere i livet å pynte på sitt omdømme ved å donere store summer til veldedighet og forskning.  

Som kuriosa kan nevnes at onkel Skrues rival Rikerud heter John D Rockerduck i Disneys engelske original og har Rockefeller som en klar rollemodell.

Mansa Moussa (1280–1337) hersket over Maliriket og ble rik på gull og salt. I bakgrunnen et europeisk 1300-tallskart over Mali.

1. Mansa Moussa

Kongen av det afrikanske Maliriket levde 1280–1337, og regnes som den rikeste personen som noensinne har eksistert. Ifølge et anslag gjort i 2012 tilsvarte hans formue 400 milliarder dollar i dagens pengeverdi. Rikdommen kom hovedsakelig fra handelen med Malirikets formidable salt- og gullressurser. Den samtidige arabiske historikeren al-Umari har beskrevet hvordan Mansa Moussa fraktet med seg 100 kameler lastet med gull under en pilegrimsferd til Mekka i 1324. De 500 slavene som inngikk i følget skal ha båret på to kilo gull hver.

Han beretter også at Mansa Moussa delte ut så mye gull til de fattige i Kairo at verdien på det edle metallet raste og ikke gjenhentet seg på flere år.

Universitetet i Timbuktu, som ble grunnlagt av Mansa Moussa.

© Thinkstock