Tidenes 5 rikeste – noen sinne!

Hvem er verdens rikeste person noen sinne? En sammenligning mellom ulike perioder og verdensdeler er vanskelig, men her er en sannsynlig toppliste!

Verdens rikeste gjennom tidene.

Jacob Fugger (1459–1525) levde i tyske Augsburg og ble rik på gull, sølv og kobber.

© Albrecht Dürer

5. Jacob Fugger

Den tyske forretningsmannen Jacob Fugger ble under renessansen Europas rikeste mann ved å skaffe seg handelsmonopol på gull, sølv og kobber. Han lånte også penger til de tysk-romerske keiserne Maximillian og Karl V. Som takk ble Fugger adlet og fikk rett til å prege egen mynt i sin renessanseby Augsburg.

Den russiske tsaren Nikolaj II (1868–1918) skapte sin formue på slekten Romanovs enorme verdier.

© Earnest Lipgart

4. Tsar Nikolaj II

Russlands siste tsar, Nikolaj II, hadde en personlig formue som i dagens pengeverdi tilsvarer 300 milliarder dollar. Han var dermed den rikeste monarken gjennom tidene. Romanov-dynastiets overdådige livsstil fikk en brå slutt i og med den russiske revolusjonen i 1917. Tsarens eiendommer ble konfiskert og hele keiserfamilien ble drept av bolsjevikene i juli 1918.

Andrew Carnegie (1835–1919) opererte i Skottland og USA og ble rik på jernbane- og stålindustri.

© National Portrait Gallery

3. Andrew Carnegie

Den skotskfødte Andrew Carnegie kom til USA som tenåring og fikk en kometkarriere innen jernbane-industri. Han skapte det ekstremt lønnsomme stålimperiet Carnegie Steel Company. Carnegie mente at en businessmann burde vie første halvdelen av livet sitt på å skape seg en formue – og den andre til å gi den til veldedige formål. I 1901 solgte han selskapet sitt og finansierte i årene etter tusenvis av biblioteker. Han grunnla også en stiftelse som belønner personer som har utført heltedåder.

Amerikanske John D Rockefeller (1839–1937) bygde opp en formue på oljeutvinning.

© Library of congress

2. John D Rockefeller

Den amerikanske mangemilliardæren startet sin karriere som enkel regnskapsfører hos en grønnsaksgrossist. Han skapte sin formue gjennom selskapet Standard Oil, som i praksis skaffet seg monopol på det amerikanske oljemarkedet. Samtidig hadde han store eierandeler i gruveindustri og bankvesen.  

Rockefeller ble kraftig kritisert for sin tøffe forretningspraksis, men prøvde senere i livet å pynte på sitt omdømme ved å donere store summer til veldedighet og forskning.  

Som kuriosa kan nevnes at onkel Skrues rival Rikerud heter John D Rockerduck i Disneys engelske original og har Rockefeller som en klar rollemodell.

Mansa Moussa (1280–1337) hersket over Maliriket og ble rik på gull og salt. I bakgrunnen et europeisk 1300-tallskart over Mali.

1. Mansa Moussa

Kongen av det afrikanske Maliriket levde 1280–1337, og regnes som den rikeste personen som noensinne har eksistert. Ifølge et anslag gjort i 2012 tilsvarte hans formue 400 milliarder dollar i dagens pengeverdi. Rikdommen kom hovedsakelig fra handelen med Malirikets formidable salt- og gullressurser. Den samtidige arabiske historikeren al-Umari har beskrevet hvordan Mansa Moussa fraktet med seg 100 kameler lastet med gull under en pilegrimsferd til Mekka i 1324. De 500 slavene som inngikk i følget skal ha båret på to kilo gull hver.

Han beretter også at Mansa Moussa delte ut så mye gull til de fattige i Kairo at verdien på det edle metallet raste og ikke gjenhentet seg på flere år.

Universitetet i Timbuktu, som ble grunnlagt av Mansa Moussa.

© Thinkstock