Historisk lek: Barn lekte seg inn i voksenlivet

Europeiske barn lekte med steinslynger, dukkehus og gyngehester. Men leketøyet var ikke bare til for moro skyld - det forberedte også barna på forpliktelsene voksenlivet førte med seg.

Lek forberedte romerske barn på voksentilværelsens mange oppgaver.

© Atelier Lamayeur Alunni, Grand Voyage Italy & British Museum

Lek forberedte romerske barn til voksenlivet

Barndommen var kort for antikkens romere.

Både jenter og gutter ble tidlig gift, mange allerede i tenårene. I leken forberedte begge kjønn seg på sitt fremtidige voksenliv, guttene som krigere, bønder eller håndverkere, og jentene på rollen som husmor.

Stoffdukker stoppet med filler og papir av papyrus var en fast del av leken for jentene, mens hester og okser av leire var guttenes favoritter.

Steinslynger lærte guttene å gå på jakt, og en modell av en stridsvogn skapte drømmer om en krigerkarriere. Ikke alle leker var forberedelse til voksenlivet.

Romerne hadde en forkjærlighet for sport og spill, og det gjaldt også barna. Terning- og brettspill utfoldet seg på torg og plasser, og lek med baller og snurrebasser var yndet tidsfordriv for barna i antikkens Roma.

  • Fordel: Lek forberedte barna på livet. Lek med ting som lignet voksenlivets redskaper forberedte barna på fremtidens roller.

  • Ulempe: Tønnebånd var til fare for gående. Intetanende fotgjengere kunne lett bli truffet av de trillende hjulene og komme til skade.

LES OGSÅ: Brettspill gjennom historien – når ble de oppfunnet?

Dukker var ikke alltid myke. Dukker kunne være laget av filler, leire, bein eller til og med gull og sølv.

Dukkehus gjorde tyske jenter til husmødre

Døtrene i tyske borgerlige hjem kunne øve seg på huslige sysler ved å leke med dukkehus.

Husene var innredet som et ekte hjem med møbler, kjøkkenutstyr og andre huslige nødvendigheter, alt i riktig målestokk.

Miniatyrbygningene ble laget av de samme håndverkerne som bygde ekte hus, og var så dyre at de færreste hadde råd til dem.

Mange hus var dessuten innredet med fine tekstiler, malerier og skinninnbundne bøker.

Hus laget i tyske Nürnberg var kjent for god kvalitet.

© Bundesarchiv

Gyngehester gikk i arv i England

Ridning var en populær sport blant overklassen i victoriatidens Storbritannia. Med en gyngehest kunne barna til de rike leke seg inn i sin fremtidige rolle som ryttere.

Da dronning Victoria som liten hadde en grå gyngehest , ble denne fargen særlig populær. Hestene gikk ofte i arv og var utstyrt med et lite rom der familien kunne gjemme hårlokker og andre minner.

Gyngehester ble masseprodusert på 1800-tallet.

© Shutterstock