Jeff Widener/AP/Ritzau Scanpix
Tanksmannen

Hva skjedde med «tanksmannen» på Den himmelske freds plass?

Den 5. juni 1989 er kinesiske stridsvogner i gang med å knuse en gigantisk demonstrasjon i Beijing. Med handleposer i hånden tar én mann kampen opp mot en av verdens mektigste hærer.

En kolonne med stridsvogner ruller nedover den brede bulevarden i Beijing da en enslig mann trer frem og stiller seg i veien for det forreste kjøretøyet. Stridsvognen stopper noen få meter fra mannen, og i noen få sekunder står mannen og stridsvognen avventende overfor hverandre.

Bak hoper stridsvognene seg opp. Den forreste vognen svinger til høyre for å kjøre utenom mannen, men han tar et par skritt til siden og stiller seg foran den igjen.

VIDEO: Se «tanksmannen» blokkere stridsvognene

Hæren drepte sivile

Datoen er 5. juni 1989, og mannen foran stridsvognen, senere kjent som «tanksmannen», hadde stoppet en av verdens største hærer – om så bare for noen få minutter. Bilder av den trassige kineseren gikk verden rundt på få timer og gjorde ham til et symbol på det kinesiske folkets kamp for mer frihet.

Stridsvognene som mannen stanset, hadde knust en stor protest mot Kinas kommunistregime dagen før.

I syv uker hadde demonstranter samlet seg på Den himmelske freds plass i Beijing for å kreve politiske reformer, før hæren gikk til angrep og åpnet ild mot de sivile. Resultatet ble flere tusen døde.

VIDEO: Massakren på Den himmelske freds plass

«Tanksmannens» skjebne er et mysterium

Over tre tiår senere er «tanksmannens» identitet og skjebne fortsatt ukjent.

Ifølge noen kilder ble mannen arrestert og henrettet etter demonstrasjonene. Journalisten Jan Wong har imidlertid snakket med regjeringskilder og hevder at den kinesiske regjeringen ikke kjenner identiteten til «tanksmannen», som fortsatt skal bo i Kina. Sørkoreanske medier har imidlertid rapportert at «tanksmannen» senere flyktet til Taiwan.

I 2003 uttalte Jiang Zemin, generalsekretær for Kinas kommunistparti fra 1989 til 2002, seg om «tanksmannen». Jiang Zemin hevdet at mannen «aldri ble arrestert», og la til: «Jeg vet ikke hvor han er nå.»