Shutterstock.com/nest557
Russisk rulett

Hvem spilte russisk rulett først?

På 1800-tallet oppfant russiske soldater et nytt, dødelig spill for å bevise sitt mot. Da spillet kom til Vesten, etterlot det seg raskt et blodig spor av døde unge menn.

Historikere anslår at russisk rulett oppsto blant russiske soldater på 1800-tallet.

Den første referansen til en slags forløper for den dødelige ruletten finnes i den russiske romanen Vår tids helt fra 1839.

Her inngår en russisk offiser et veddemål og avfyrer en pistol som ingen vet om er ladd, mot hodet sitt - for å bevise at skjebnen ikke finnes.

I Vesten ble russisk rulett første gang nevnt i 1937 i novellen Russisk rulett av amerikaneren Georges Surdez, som skapte begrepet. I novellen spilte russiske offiserer spillet under (første verdenskrig)[https://historienet.no/krig/1-verdenskrig].

Novellen skal ha utløst en bølge av dødsfall relatert til russisk rulett i USA.

VIDEO: Se scene med russisk rulett fra “Hjortejegeren”

Video

Året etter utgivelsen omtalte flere aviser det første kjente offeret for russisk rulett da en 21 år gammel mann i Texas skjøt seg selv. Samme år ble det rapportert om minst fire andre tilfeller i USA.

Det finnes også eksempler på kjendiser som har spilt russisk rulett. For eksempel innrømmet aktivisten Malcolm X i selvbiografien sin at han hadde spilt russisk rulett da han var kriminell - målet var å bevise for kameratene sine at han ikke var redd for å dø.

Filmen førte til en bølge av dødsfall

Også i 1978 opplevde USA en lignende bølge av dødsfall etter premieren på "Hjortejegeren".

I filmen tvinges amerikanske soldater til å spille russisk rulett under Vietnamkrigen, og ifølge enkelte kilder har opptil 35 dødsfall blitt knyttet til filmen.